Praznična kupovina - jak troškovni udar

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznična kupovina - jak troškovni udar

Samo što smo dočekali Novu godinu stigao je i Božić. Važno je dočekati ga kako dolikuje, ali priprema praznične trpeze ne košta malo. Na pijacama i u radnjama ponuda je bogata, a u potrošačkim organizacijama kažu da je potrebno voditi računa šta se i gde kupuje i da ne treba preterivati sa potrošnjom.
Cene su gotovo iste kao prošle godine. Mali badnjaci koštaju oko 100 dinara. U Šapcu na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kilogram suvih šljiva je 400, a orasi i domaći kolači su 800 dinara. Prasetina je 1.100, a jagnjetina 1.600 dinara. Potražnja mesa veća je za oko 60 odsto, tvrde trgovci.

"Mleveno meso za sarmu, rebarca, kosti... Nije se to nešto menjalo u odnosu na prošlu godinu, što se cena tiče", kaže prodavac u mesari Ljiljana Ranković.
Ljudi kažu da je svako kupi onoliko koliko ima jer je važno da je taj dan obelež.
U potrošačkim organizacijama savetuju oprez.
"Razlike u cenama su i preko 40 odsto kod osnovnih životnih namirnica. Zbog toga potrošačima preporučujem da obrate pažnju gde kupuju, šta kupuju, kada kupuju, da vode računa da ulazimo u nove praznike da se ne zadužuju", napominje Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.
Skoro pola Srbije ima direktne ekonomske veze sa selom što znatno smanjuje troškove Božićne trpeze, tvrde stručnjaci.
"Ostatak stanovništva pokušava da putem odloženog plaćanja ili prostim smanjenjem troškova ili što će manje kupiti, da ublaži taj cenovni, odnosno troškovni udar koji nose praznici sa sobom", ukazuje ekonomista Goran Nikolić.
Pred Božić ove godine najviše se kupovalo pivo, kisela voda, banane, šećer i brašno, kažu trgovci. Nezvanično, u odnosu na isti prošlogodišnji period prosečan račun veći je za pet odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.