Pravi se spomenik Vojvodi Prijezdi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi se spomenik Vojvodi Prijezdi

Spomenik ''Svetionik ljubavi'', visine 15 metara i težine 20 tona, delo vajara Borisa Staparca, posvećen vojvodi Prijezdi i njegovoj ženi Jelici, biće postavljen kod Stalaćke tvrđave, poslednjeg uporišta u odbrani Srbije od Turaka. Staparac nekoliko godina živi i stvara u Kikindi, u kojoj izrađuje i pomenuti spomenik, koji će, kada se postavi, biti najviši u Srbiji.

Vajar Boris Staparac, koji je svoj mir pre nekoliko godina pronašao na severu Banata, na obodnom delu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kikinde kod Pristaništa, skoro tri godine izrađuje grandiozno delo posvećeno vojvodi Prijezdi i njegovoj ženi Jelici.

"Spomenik predstavlja svetionik ljubavi prema otadžbini, narodu, svom rodu, ali i ljubav žene prema svom mužu koja je nesebično krenula za njim kako kroz boj, tako i u smrt. Spomenik je trenutno visok 11,5 metara, a kada se postavi i mač, a spomenik bude na postamentu, imaćemo visinu od 15 metara. To će biti najviši spomenik koji se gradi u Srbiji", kaže Staparac.

Prema narodnom predanju, vojvoda Prijezda poginuo je u starom gradu Stalaću braneći ga od Turaka, koji su želeli da mu uzmu mač, a preotmu ženu Jelicu i njegovog konja. Kada su Turci ipak ušli u grad, vojvoda Prijezda mač je slomio, konja je ubio, dok je sa Jelicom skočio u Moravu.

"Spomenik se izrađuje od modeliranog betona, materijala koji je kod nas vrlo slabo zastupljen, što znači da je ovo i pionirski poduhvat. Delo će biti postavljeno iznad starog grada u Stalaću, kod takozvane Mojsinjske Svete gore, kako bi se jasno video vojvoda Prijezda koji stražari i njegova žena Jelica kao simbol večnosti", kaže Staparac.

Staparac poznati umetnik, do sada je objavio pet knjiga, a svetskoj javnosti postao je poznat nakon izrade spomenika Rokiju Balboi u Žitištu. Završetak spomenika vojvodi Prijezdi i Jelici očekuje se na proleće sledeće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.