Pozivi na bojkot i investitori

Izvor: B92, 02.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozivi na bojkot i investitori

Novi Sad, Beograd -- Radovan Jelašić smatra da će pozivi na bojkot stranih banaka negativno uticati na raspoloženje stranih investitora prema Srbiji.

U intervjuu novosadskom Dnevniku, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić je rekao da "svako razume emotivne reakcije na nepravdu i neprincipijelnost kada je u pitanju Kosovo", ali i da se zaboravlja da su strani bankari naši najbolji ambasadori "sve dok ne razbijamo njihove filijale".

"Mogu samo da kažem 'hvala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bogu da u Srbiji ljudi jedno pričaju, a drugo rade'. Čini mi se da najveći zagovornici domaćih banaka svoje račune drže u stranim", kazao je Jelašić.

Guverner NBS je ispričao da mu je na nekom stručnom skupu jedan profesor Ekonomskog fakulteta rekao da bi "bilo bolje da se devize troše na revitalizaciju Zastave, a ne na uvoz automobila".

Na pitanje "šta vozi", taj profesor je odgovorio "mercedes", rekao je Jelašić, dodajući da "slično razmišljaju i mnogi naši građani".

"Na račun EU upućuju se najgrublje uvrede i komentari, a istovremeno se od nje traži finansijska pomoć. Razbijaju se filijale stranih banka, a od njih očekuje još više kredita pod povoljnijim uslovima. Pale se "Mekdonalds" restorani kao simboli imperijalizma, a onda se očekuje više stranih investitora", kazao je on.

Jelašić je, komentarišući kurs domaće valute poslednjih dana, rekao da se dinar do sada "držao" i bez učešća NBS na međubankarskom tržištu, ali da je centralna banka u nekoliko prethodnih dana intervenisala.

"Trudićemo se da naše učešće ubuduće bude minimalno, a cilj nam je da se poveća obim trgovanja, što je garancija za tržišno formiranje kursa. Očekujemo skoru normalizaciju prometa na deviznom tržištu - to zahteva ekonomski život", kazao je on.

Oštrije mere za suzbijanje inflacije

"Investicije na čekanju"

Plasman oko 750 miliona dolara stranih direktnih investicija privremeno je obustavljen zbog neizvesnih političkih prilika u Srbiji, izjavio je pomoćnik ministra ekonomije za strana ulaganja i koncesije Velimir Gavrilović. On je rekao da, ukoliko investitori procene da je Srbija i dalje zemlja visokog rizika, neće biti moguće ostvariti ekonomske ciljeve, planirane za ovu godinu.

Jelašić je najavio mogućnost zaoštravanja postojećih mera za održavanje stabilnosti cena, ukoliko to bude potrebno.

"NBS će sve preduzeti da se bazna inflacija zadrži na predviđenom godišnjem nivou od tri do šest odsto, rekao je on, napominjući da, ukoliko se pokaže da donete mere nisu dovoljne, sledeci korak bi mogao da bude povećanje obavezne rezerve banaka.

Gverner je kazao da supervizija banaka, koja bi trebalo da počne od 1. jula i o kojoj se ovih dana dosta govori, "nikako nije mogla da iznenadi bankare" jer se sve o tome znalo još pre pola godine.

"Dobar deo restriktivnih mera sproveden je i bez bilo kakvog uticaja Narodne banke Srbije", rekao je on i dodao da je međunarodno finansijsko tržište postalo znatno opreznije prema celom regionu pa i prema Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.