Povratak ekonomskog nacionalizma

Izvor: RTS, 09.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak ekonomskog nacionalizma

Premijer Češke Mirek Topolanek tvrdi da je njegova zemlja odložila ratifikaciju Lisabonskog sporazuma zbog nedavnih komentara francuskog predsednika Nikole Sarkozija. Poziv preduzećima iz Francuske da svoju robu proizvode u domovini, "opasan povratak ekonomskog nacionalizma", smatraju češki zvaničnici.

Lisabonski reformski sporazum moraju da potvrde svih 27 zemalja članice EU pre nego što stupi na snagu. Do sada su ga ratifikovale 24 članice, ali ga je Irska odbacila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na referendumu prošle godine.

Dablin, međutim, planira da održi novi referendum krajem ove godine. I Parlament Poljske je taj sporazum ratifikovao, ali ga predsednik Leh Kačinjski još nije potpisao. Češka je takođe odložila ratifikaciju Sporazuma.

Cilj Lisabonskog sporazuma je da se omogući lakše funkcionisanje Unije. To znači da će EU dobiti predsednika koji će se birati na petogodišnji mandat, čime će se zameniti sadašnji sistem po kome svakih šest meseci nova zemlja EU predsedava i vodi poslove poslove dvadesetsedmorice.

Sporazumom, takođe, nacionalni parlamenti dobijaju više prava da nadgledaju rad Evropskog parlkamenta, dok će se sve odluke donositi većinom, a ne jednoglasno.

Premijer Češke Mirek Topolanek je izjavio da je njegova zemlja odložila ratifikaciju Lisabonskog sporazuma zbog komentara francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Sarkozi je prošle nedelje naljutio Čehe rekavši da bi francuske automobilske kompanije svoje fabrike trebalo da otvaraju u Francuskoj, a ne u zemljama poput Češke, podseća Rojters.

"To što je Sarkozi izjavio je neverovatno. Ako je neko hteo da ozbiljno ugrozi ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Češkoj, nije mogao da nađe bolji način i vreme", naveo je Topolanek za današnje "Hospodaržske novini".

Francuski predsednik je naime izjavio da "je logično da se francuska kola proizvode u Indiji, kada treba da se prodaju Indijcima",ali da "nema opravdanja da se u Češkoj proizvode francuski automobili koji se prodaju samim Francuzima".

Češki premijer je taj Sarkozijev poziv francuskim preduzećima da svoju robu proizvode u domovini okarakterisao kao "odlučivanje velikih o tome šta će uticati na naš život".

Opasan povratak ekonomskog nacionalizma

I drugi češki zvaničnici Sarkozijeve reči protumačili su kao opasan povratak ekonomskog nacionalizma, ali veruju da francuski "Pežo Sitroen" neće poslušati predsednika i da će proizvoditi tamo gde mu se više isplati.

Češka je, otkako je u januaru počela da predsedava Evropskom unijom, neprestano na meti kritika, upravo iz Francuske, da se ne bavi onim što je za EU najvažnije - traganjem za načinima kako da Evropa ublaži posledice i suoči se sa globalnom ekonomskom krizom.

Kao reakcija na "nemo" češko predsedništvo došla je francusko-nemačka incijativa koju su na konferenciji o bezbednosti proteklog vikenda u Minhenu najavili Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Razgovarali smo do detalja o toj inicijativi sa nemačkom kancelarkom", naveo je češki vicepremijer za evropska pitanja Aleksandar Vondra, ali portparol češkog premijera Jirži Potužnjik za današnje "Lidove novini" rekao je da još nikakvo zvanično pismo sa konkretnim predlozima te inicijative, češko predsedništvo nije dobilo.

"Mere ne bi smele da podrivaju pravila jedinstvenog tržišta i fer privredne konkurencije", izneo je Potužnjik načelni češki stav i strah od ekonomskog nacionalizma velikih u EU.

Potužnjik je preneo da bi svakako trebalo pripaziti da državna pomoć pojedinim preduzećima ne omogući na evropskom nivou nefer konkurenciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Topolanek optužio Sarkozija da minira Lisabonski ugovor

Izvor: EMportal, 09.Feb.2009

Češki premijer Mirek Topolanek optužio je predsednika Francuske Nikolu Sarkozija da minira ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Češkoj svojim pozivom da francuske fabrike vrate proizvodnju iz Češke u domovinu.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.