Povećati investicije u turizam

Izvor: S media, 04.Jul.2010, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećati investicije u turizam

Institut za tržišna istraživanja (IZIT) iz Beograda ocenio je da je za povećanje turističkog prometa u Srbiji potrebno sniziti cene turističkih usluga i povećati investicije u taj sektor.

Ove godine u Srbiji boravilo 10 odsto turista manje nego 2009.

"Neophodna su veća ulaganja države, samostalno ili kroz javno-privatno partnerstvo na izgradnji turističke i saobraćajne infrastrukture", rekao je saradnik IZIT-a Saša Đogović.

U Srbiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u prvih pet meseci ove godine boravilo 716.794 turista, što je 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Prema njegovim rečima, na taj način bi se pospešio dolazak stranih turista u Srbiju i amortizovali dramatični negativni efekti niske kupovne moći domaćeg stanovništva.

Broj domaćih turista u prvih pet meseci smanjen je za 13 odsto, što je kako navodi Đogović posledica povećane nezaposlnosti i pogoršanja životnog standarda stanovništva.

On je ocenio da je pad turističkog prometa posledica neadekvatne rekacije turističkih radnika, posebno tokom zimskog perioda, na izazove ekonomske krize i vizne liberalizaicje.



"Vizna liberalizacija privukla je platežno sposobne turiste ka stranim konkurentinijm destinacijama"
, ocenio je Đogović.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.