Povećanje penzija na štelovanju

Izvor: B92, 15.Sep.2010, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje penzija na štelovanju

Beograd -- Vlada Srbije povući će iz skupštine proceduru izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

"Planiramo da prvo usklađivanje s polugodišnjim rastom inflacije merenom indeksom potrošačkih cena izvršimo u januaru 2011, pri čemu ukidamo ranije planiranu jednokratnu isplatu penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru u iznosu od četiri milijarde dinara u januaru", kažu u Vladi Srbije i navpde da će ovaj izmenjeni plan usklađivanja omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije kompenzovanje mogućih poskupljenja hrane u drugoj polovini ove godine.

Naredno usklađivanje sa inflacijom, merenom indeksom potrošačkih cena, biće u aprilu 2011, i zato će se odnositi samo na prethodna tri meseca i ček će biti uvećan za iznos mogućeg bonusa po osnovu privrednog rasta, dok će za prilagođavanje u oktobru, opet, osnov za uvećanje zarada i penzija biti inflacija, merena indeksom potrošačkih cena za prethodnih šest meseci.

Procenjuje se da je neto trošak pomeranja usklađivanja sa aprila na januar 2011. oko četiri milijarde dinara.

Kako je izmenama i dopunama Zakona o PIO jasno navedeno da će se usklađivanja zarada u javnom sektoru vršiti u narednoj godini dva puta, Vlada primorana je da povuče predlog dat Skupštini i da poslanicima uputi novu, izmenjenu verziju.

"Nov način usklađivanja plata i penzija, inače, deo je Zakona o fiskalnoj odgovornosti, a koji bi Vlada Srbije uskoro mogla da razmatra i uputi ga Parlamentu", potvrđeno je Novostima u Vladi u kojoj očekuju da se o ovim zakonima raspravlja početkom oktobra.

Istovremeno, Vlada Srbije još nije raspravljala o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima, a o čemu je prošlog četvrtka postignut politički dogovor na nivou lidera vladajuće koalicije. "O tom predlogu će se još razgovarati, a prikupljaju se i potrebna sredstva", kažu u Vladi.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.