Povećane akcize na gorivo, cigarete i alkohol

Izvor: S media, 19.Jan.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećane akcize na gorivo, cigarete i alkohol

Vlada Srbije povećala je danas akcize na naftne derivate i cigarete za 1,58 odsto, a akcize na alkoholna pića za 10,37 odsto. Takodje, Vlada je odobrila licencu za fiksnu telefoniju Telenoru i usvojiča Uredbu o finansiranju stanova.

Redovnim godišnjim uskladjivanjem akcize za sve vrste benzina povećane za 70 para, na 44,7 dinara po litru, za dizel gorivo za 47 para na 30,47 dinara po litru, a za tečni naftni gas sa 15 na 15,24 dinara po kilogramu, naveli su u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << finansija Srbije.

Akciza za paklicu cigareta povećana je sa 17 na 17,25 dinara, dok je za cigare i cigarilose povećana sa 15,5 na 15,74 dinara po komadu.



Nakon redovnog uskladjivanja, po stopi od 10,37 odsto, akciza za rakije od voća, groždja, kao i specijalne rakije povećana je sa 79,35 na 87,58 dinara po litru, dok je akciza za rakije od žitarica i ostalih sirovina povećana sa 201,32 na 222,20 dinara po litru.


Akciza za žestoka alkoholna pića i likere povećana je sa 129,04 na 142,42 dinara po litru, a za niskoalkoholna pića sa 13,25 na 14,62 dinara.

Akciza za pivo povećana je sa 15 na 16,56 dinara po litru.

Nove akcize primenjivaće se dan nankon objavljivanja u Službenom glasniku.



Vlada odobrila licencu za fiksnu telefoniju Telenoru


Vlada Srbije prihvatila je danas ponudu Telenora od milion i 50.000 evra za drugu licencu fiksne telefonije, izjavila je ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna

Matić.

Ona je agenciji Beta kazala da se očekuje da će Telenor dobiti licencu sredinom februara ako Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije na sutrašnoj sednici potvrdi odluku vlade.

"Telenor bi u tom slučaju trebalo da počne da pruža usluge fiksne telefonije i interneta u Srbiji do kraja godine", kazala je Matićeva.

Ministarka je kazala da će to omogućiti da gradjani dobiju ponudu paketa kojim će biti objedinjene usluge mobilne i fiksna telefonija, internet i televizija preko internet protokola.

"To bi trebalo da omogući gradjanima da u ukupnom zbiru njihovi troškovi za telekomunikacije budu niži nego sada kada posebno plaćaju mobilni telefon, fiksni telefon, internet i kablovsku televiziju", kazala je Matićeva.

Telenor Srbija je bio jedini učesnik na tenderu za drugu licencu fiksne telefonije u Srbiji, kojom se ukida monopol u toj oblasti i koja se daje na 10 godina, uz mogućnost produženja za još 10 godina.

Ta kompanija u Srbiji ima oko 2,8 miliona korisnika mobilne telefonije, a deo je norveške telekomunikacione grupe Telenor, koja posluje u 14 zemalja.



Usvojena Uredba o finasiranju izgradnje stanova


Vlada Srbije usvojila je danas na sednici uredbe o finasiranju izgradnje jeftinih stanova u Srbiji i regulisanju prenosa prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, izjavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je na konferenciji u vladi kazao da bi za nekoliko meseci trebalo da počne izgradnja, 10.000 jeftinih stanova, najpre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a da će izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji zavisiti od interesovanja.

On je kazao da su uredbom o izgradnji jeftinih stanova utvrdjene maksimalne cene kvadrata po zonama - u Beogradu će kvadrat u drugoj zoni koštati 1.595 evra, u trećoj zoni 1.290 evra i četvrtoj 945 evra.

U ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu biće 895 evra, s tin što se neće graditi u prvoj i ekstra zoni.

U Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 evra, drugoj 895 evra, u Nišu i Kragujevcu prva zona će koštati 900 evra, druga 695 evra.

Ministar Dulić je naveo da će za stanove izgradjene u objektima na teritoriji ostalih gradova i opština u Srbiji cena kvadrata biti 695 evra.

On je naveo primer stana od 50 kvadrata u drugoj zoni u Beogradu koji bio bio kupljen u jeftinoj stanogradnji uz subvencionisani kredit preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

U tom slučaju kupac bi do oktobra 2012. godine plaćao ratu kredita od 93 do 98 evra, posle tog roka 367 evra, a u poslednjih pet godina otplate 265 evra mesečno, a traženi iznos kredita bio bi 79.750 evra na 30 godina.

Dulić je rekao da su za izgradnju jeftinih stanova obezbdjene dve milijarde dinara i da će država subvencinoisati deo kamate koja se obračunava po kamatnoj stopi od sedam odsto godišnje po odobrenom kreditu, a da se prosečna kamata kreće od devet do deset odsto.

Ministar je izrazio ocekivanje da će prvi gradjani koji budu kupili jeftine stanove, u njih moći da se usele sledeće godine.

Konkurs za kreditiranje neprofitnih stanova biće najpre objavljen u "Službenom glasnik", početekom sledeće nedelje, rekao je Dulić dodajući da Ministarstvo već ima garancije nekoliko velikih banaka da će učestvovati u izgradnji jefitnih stanova.

Dulić je najavio da će u narednih nekoliko dana biti postignut dogovor za vojno zemljište i izrazio očekivanje da će njemu biti izgradjeno nekoliko hiljada stanova, kao i da je reč o vojnim kompleksima koji se nalaze na veoma atraktivnim lokacijama u Beogradu.

"Na tim lokacijama će postati moderna naselja gde će živeti mnogo hiljada ljudi. To će biti verovatno jedan od najvećih investicionih poslova koje će ova vlada da uradi tokom svog mandata, a verujem da će to biti i jedna od najvećih investicija u stanogradnju u regionu u poslednih nekoliko godina", istakao je ministar.

Dulić je naveo da je prošle godine izgradjeno samo nekoliko hiljada stanova zbog ekonomske krize i da je gradjevinska operativa zabeležil pad za više od 40 odsto, kao i da će realizacijom projekta izgradnje jeftinih stanova i pokretanjem gradjevinske industrije biti obezbedjeno nekoliko stotina miliona evra investicija ove godine.

On je pozvao sve gradjane Srbije koji su vlasnici objekata da koriste mogućnost konverziju prava korišćenja u pravo svojine bez naknade i naveo da to mogu da urade u katastrima nepokretnosti bez bilo kakvih troškova.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povećanje akciza diže cene cigareta, benzin ide na 108 dinara!

Izvor: Press, 19.Jan.2010

Vlada Srbije u četvrtak planira da usvoji povećanje akciza za alkoholna pića, naftne derivate i duvan, rečeno je Pressu u Ministarstvu finansija. .Akcize na gorivo i cigarete bi trebalo da budu veće za oko dinar, a na alkoholna pića oko dva dinara..- Iznosi akcize su usklađeni...

Nastavak na Press...

Povecane akcize na gorivo, cigarete i alkohol

Izvor: Economy.rs, 22.Jan.2010, 02:00

Vlada Srbije povecala je danas akcize na naftne derivate i cigarete za 1,58 odsto, a akcize na alkoholna pica za 10,37 odsto.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.