Potvrdili smo Novakovu tezu o hrani bez glutena

Izvor: B92, 28.Okt.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potvrdili smo Novakovu tezu o hrani bez glutena"

Prva domaća fabrika bezglutenske hrane, u vlasništvu kompanije Aleksandrija Fruška gora, počela je da radi.

Bezglutenski proizvodi te kompanije proizvedeni su na bazi prosa, heljde i kukuruza i to korišćenjem domaćeg znanja i razvijanjem domaće tehnologije, istakli su predstavnici kompanije na konferenciji za medije.

Predsednik kompanije Tomislav Kovač rekao je da je investicija u novi pogon u Čurugu vredna oko 2,5 miliona evra, navodeći da su stručnjaci kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu ali i drugim nadležnim institucijama za godinu dana uspeli da razviju proizvode bez glutena i za to dobiju potrebne analize i sertifikate.

Kovač kaže da je prvobitna namera bila da u svoje već postojeće proizvode počnu da dodaju proso i heljdu, ali da su radeći na tome došli do spoznaje da se pravi balans i iskoristljivost hranjivih sastojaka iz tih žitarica može postići tek ako se napravi potpuno bezglutenski proizvod.

U tome su im pomogla i tehnološka i naučna dostignuća iz Japana posredstvom stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, kaže Kovač.

Ističe da je to sve dovelo do njegove odluke da potpuno promeni proizvodnju i da pogon za proizvodnju pekarskih proizvoda u Čurugu potpuno preorjentiše na proizvodnju bezglutenske hrane, a to će se dogoditi i sa fabrikom koju preduzeće ima i u Crnoj Gori.

Taj pogon se do sada takođe bavio pekarskom industrijom, ali je u toku rekontrukcija posle koje će se koristiti isključivo za proizvodnju bezglutenske hrane.

“Mi smo potvrdili tezu Novaka Đokovića da su bezglutenski proizvodi kvalitetni i korisni za ljudsku ishranu”, kazao je Kovač govoreći o tome da je naš teniski as počeo da postiže mnogo bolje rezultate kada je iz ishrane izbacio gluten, o čemu je napisao i knjigu.

Prema rečima prvog čoveka kompanije, bezglutenski prozivodi kompanije Aleksandrija Fruška gora u maloprodaji će biti oko tri puta jefitniji od istih proizvoda koji se uvoze, naglasivši da će maloprodajna cena bezglutenskog hleba od 330 grama biti 135 dinara.

Kovač je istakao da soju i kukuruz nabavljaju u Srbiji, dok proso i heljdu uvoze iz Rusije i Ukrajine. Kaže da je proso žitarica čija se proizvodnja kod nas vremenom izgubila, a mogla bi da se razvije jer je to žitarica kojoj odgovara ovo podneblje i pogodna je za organsku proizvodnju jer je otporna.

Tehnolozi ove kompanije uspeli su da razviju domaću tehnologiju za proizvodnju bezglutenskih proizvoda i to jedinstvenu u svetu, a u saradnji za Poljoprivrednim fakutetom, direktor razvoja novih tehlogoija i funkcionalnih proizvoda u kompanije Dajana Poleksić uspela je da razvije nekoliko različitih bezglutenskih proizvoda na bazi prosa.

Poleksić je istakla da pored prosa, kao osnovne žitarice, proizvodi sadrže i heljdu i manji procenat kukuruza.

Ona je naglasila da proso ima nizak glikemijski indeks što je vrlo važno za one koji boluju od dijabetesa, a takođe ta žitarica ima izrazito bazan karakter.

Poleksić je, takođe, naglasila i da su proso i heljda žitarice koje imaju devet puta veću koncentraciju kalcijuma i gvožđa od pšenice.

Preduzeće “Aleksandrija Fruška gora” poseduje sertifikat da su njihovi proizvodi 100 odsto bez gluten. Sertifikat je izdalo sertifikaciono telo "Pancert Novi Sad" na osnovu laboratorijskih ispitivanja i stručnog mišljenja koje je izdao Centar za ispitivanje namirnica iz Beograda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Domaći bezglutenski proizvodi u prodavnicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2015, 04:32

Prva domaća fabrika bezglutenske hrane, u vlasništvu kompanije Aleksandrija Fruška gora, počela je sa radom a kupci će od danas njihove proizvode moći da nabave u prodavnicama najvećih trgovinskih lanaca u zemlji...Bezglutenski proizvodi ove kompanije proizvedeni su na bazi prosa, heljde i kukuruza...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.