Izvor: B92, 21.Sep.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno više grinfild investicija

Beograd -- U Srbiji je 90 odsto investicija došlo od privatizacije, a samo 10 odsto od ulaganja u nove projekte, navode u Svetskoj banci.

Srbija treba da privuče grinfild investicije u nove projekte, da reformiše obrazovanje i promeni strukturu javne potrošnje da bi mnogo godina održala snažan privredni rast i približila se privredama Evropske unije, kazala je koorinatorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitaž.

Potrebno je privući veći broj grinfild >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicija, jer one povećavaju zaposlenost i poboljšavaju nivo tehnološkog razvoja zemlje, kazala je Džejn Armitraž na konferenciji o reformama u Srbiji koju je organizovao Centar za liberalno-demokratske studije uz podršku Svetske banke.

Srbija ima javnu potrošnju između 40 i 45 odsto, kazala je ona i dodala da su zemlje koje su uspele da ostvare dugoročan jak privredni rast, koji je Srbiji potreban, takođe imale visok nivo javne potrošnje, ali je struktura bila drugačija nego u Srbiji

Potrebno je da se poveća procenat javnih ulaganja koji odlazi u infrastrukturu i obrazovanje, kazala je ona.

Kada je reč o obrazovanju, Srbija je u zaostatku za zemljama EU, ali i za zemljama okruženja, budući da treba da poveća stopu upisa u srednje obrazovanje, dok većina drugih zemalja razmišlja uglavnom o ulaganjima u visoko i više obrazovanje.

Neophodno je i uskladiti obrazovne profile sa zahtevima tržišta kazala je ona i dodala da je investitorima značajno da li u zemlji ulaganja ima dosta stručne radne snage.

Džejn Armitaž je kazala da je Srbija prošla kroz prvu fazu reformi, nakon čega je usledio zamor i zastoj u reformama i dodala da se to moglo uočiti i u drugim zemljama u tranziciji.

Zbog zastoja u reformama, Srbiju su po brzini reformi pretekle druge zemlje, kazala je ona i dodala da se nada da će se reforme sada ubrzati i da će Srbija, kao i pre tri godine, zauzeti visoko mesto na listi zemalja Jugoistočne Evrope sa najbržim reformama.

Predsednik Svetske banke u Srbiji kazao je da postoji realna nada da će se posle izbora sadašnje Vlade Srbija vratiti na put reformi i napredovati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.