Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraživanja za penzije oko 40 milijardi dinara

Potraživanja za penzije oko 40 milijardi dinara

Udruženje finansijski oštećenih penzionera Republike Hrvatske uputilo je otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u kojem traži da se konačno reši problem neisplaćivanja penzija za 47.000 penzionera koji su od 1991. do 1998. godine živeli na području Republike Srpske Krajine.

Prema gruboj proceni, Hrvatska bi za isplatu tog sedmogodišnjeg duga krajinskim penzionerima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo da izdvoji oko četiri milijarde kuna (više od 40 milijardi dinara).

Još nema reagovanja iz hrvatskog državnog vrha na otvoreno pismo Udruženja finansijski oštećenih penzionera, ali je odmah stigla odbijenica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Poručili su da toj grupi penzionera neće priznati obeštećenje, jer su oni u razdoblju o kojem je reč primali penzije iz 'fonda uspostavljenog na okupiranoj teritoriji' (koje su iznosile samo od 10 do 15 evra - n.n.). Pozivaju se na hrvatski Zakon o mirovinskom osiguranju po kojem se jednom ostvareno pravo više ne može ostvariti: 'Kad su umirovljenici s područja tzv. Krajine prihvatili zamenski mirovinski fond, dakle, kada su pristali primati njihovu mirovinu, automatski su za to razdoblje ostali bez prava na isplatu mirovina preko HZMO.'

No, poznato je da Hrvatska nikada nije priznala, niti priznaje institucije RSK, pa bi u ovom slučaju to bio izuzetak koji bi mogao da povuče i lavinu drugih, po Hrvatsku neugodnih problema. Hrvatska, naime, nije priznala radni staž čak ni ljudima koji su svojevremeno radili u školama, bolnicama i dečjim vrtićima na području Krajine, jer su taj radni staž stekli u 'jednoj paradržavnoj tvorevini'.

Predsednik SNV i saborski zastupnik Milorad Pupovac javno je podržao zahtev za obeštećenje 47.000 krajinskih penzionera i upozorio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje da bi odbijanjem tog zahteva 'otvorio mnogo veći problem nego što su toga njegovi čelnici svesni'. HZMO bi u tom slučaju, pre svega, morao da prizna instituciju Penzionog fonda RSK. Pupovac je od HZMO zatražio da obavesti državne organe i javnost o tome gde je završio novac koji sedam godina nije isplaćivan penzionerima sa područja Krajine, a u registru HZMO kraj imena Srba sa tog područja stoji da su im penzije za sporno sedmogodišnje razdoblje isplaćene.

Mira Šuvar

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.