Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o klirinškom dugu

Beograd -- Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su danas u Beogradu sporazum o regulisanju klirinškog duga bivšeg SSSR-a Srbiji.

Iznos duga bio je 288,6 miliona dolara. Sporazum predviđa namirenje dugova tako što će Rusija finansirati rekonstrukciju Hidrocentrale "Đerdap 1" sa 105,5 miliona dolara i otpisati deo srpskog duga za gas, nastalog između 1994. i 2000. godine, u iznosu od 188 miliona dolara. Ostatak novca biće iskorišćen za nabavku akceleratora za Nuklearni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institut "Vinča".

Sporazum su potpisali koordinator Ministarstva finansija Srbije Milan Parivodić i pomoćnik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak.

Predsednik Srbije Boris Tadić primio je tokom dana i ministra Rusije za vanredne situacije Sergeja Šojgua. Oni su takođe razgovarali o klirinškom dugu.

"To je veliki posao, važan za saradnju u oblasti energetike, hidroenergije, nauke i drugih oblasti", rekao je Šojgu na konferenciji za novinare i dodao da Rusija i dalje ima velike planove za saradnju sa Srbijom u oblasti trgovine i nauke.

Šojgu je rekao da je pripremanjem sporazuma o klirinškom dugu urađen veliki posao i dodao da sada sve zavisi od kompanija koje će biti uključene u realizaciju tog posla.

On je rekao da će se tokom dana sastati s ministrima i zvaničnicima Vlade Srbije i najavio izradu sporazuma o liberalizaciji trgovine između dve države.

Tadić je izjavio da je u razgovoru sa Šojguom najviše reči bilo o privrednoj saradnji i zajedničkim privrednim projektima.

"Govorili smo i o zajedničkom nastupu Gazproma i Srbijagasa u domenu izgradnje gasovoda od Bugarske prema Srbiji i o izgradnji skladišta za gas u Banatskim Dvorima. To su zanimljivi i vrlo realistični zajednički projekti", kaže Tadić.

Tadić je takođe istakao principijelan stav Rusije prema rešavanju konačnog statusa Kosova, za koji je rekao da ima politički, bezbednosni i ekonomski značaj.

O saradnji u oblasti zaštite od nepogoda

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić obavestio je Sergeja Šojgua o uspostavljanju sistema zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i sistema spasilačkih aktivnosti.

Predstavljajući plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama Jočić je naglasio značaj postojanja efikasnog rukovođenja, jasnog pravnog okvira i potrebnih resursa za delovanje u slučaju velikih nesreća, saopštio je MUP Srbije.

Navodi se da je ukazano na ogromno iskustvo Rusije u toj oblasti, kao i na zainteresovanost Srbije za saradnju i prenošenje znanja i prakse kroz zajedničku obuku, razmenu naučnih i tehničkih podataka, kao i međusobnu pomoć u slučaju vanrednih situacija.

Kako je saopštio MUP Srbije, na sastanku je zaključeno da bi unapređenje raznih vidova saradnje sa Ministarstvom za vanredne situacije Rusije bilo od velikog značaja za uspostavljanje tog sistema u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.