Potpisan sporazum – ali postoji rizik?

Izvor: B92, 28.Jan.2023, 16:33

Potpisan sporazum – ali postoji rizik?

Italijanska premijerka Đorđa Meloni razgovarala je danas u Tripoliju sa libijskim premijerom Abdulhamidom al-Dbeibahom o pitanjima energetike i migracija.

Naftne kompanije dve zemlje potpisale su gasni sporazum vredan osam milijardi dolara, što je najveća pojedinačna investicija u libijskom energetskom sektoru za više od dve decenije.

Sporazum su potpisali šef libijske Nacionalne naftne korporacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (NOC) Farhat Bengdara i šef italijanskog Enija, Klaudio Deskalci.

Bengdara je rekao da će sporazum o gasu potpisan na 25 godina dovesti do proizvodnje do 800 miliona kubnih metara gasa dnevno, preneo je Rojters.

Međutim, sporazumi postignuti u Tripoliju mogu biti potkopani zbog unutrašnjih sukoba u Libij koji je podelio zemlju između rivalskih frakcija koje se bore za kontrolu nad vladom.

Privremena vlada premijera Al-Dbeibaha postavljena je 2021. godine kroz proces koji podržavaju UN.

Parlament sa sedištem na istoku Libije i frakcije koje ga podržavaju ne priznaju legitimitet vlade Al-Dbeibaha od početka prošle godine.

Italija je već preuzela vodeću ulogu u nabavci gasa iz Alžira koje uključuje investicije za pomoć državnoj energetskoj kompaniji Sonatrah.

Pročitajte više:

Mogu bez ruskog gasa: Okreću se Alžiru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija potpisala sporazum o gasu vrijedan 8 milijardi dolara s Libijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jan.2023

Italijanska državna energetska kompanija ENI potpisala je ugovor vrijedan 8 milijardi dolara s libijskom Nacionalnom naftnom korporacijom za razvoj dva libijska gasna polja na moru. ENI će pomoći u razvoju dva offshore polja, a proizvodnja bi trebala početi 2026. godine, saopštila je kompanija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

GASNI SPORAZUM ITALIJE I LIBIJE VREDAN OSAM MILIJARDI DOLARA Proizvodnja i do 800 miliona kubnih metara gasa dnevno

Izvor: Blic, 29.Jan.2023, 10:03

Italijanska premijerka Đorđa Meloni razgovarala je danas u Tripoliju sa libijskim premijerom Abdulhamidom al-Dbeibahom o pitanjima energetike i migracija, a naftne kompanije dve zemlje potpisale su gasni sporazum vredan osam milijardi dolara, što je najveća pojedinačna investicija u libijskom energetskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.