Izvor: B92, 29.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan opšti kolektivni ugovor

Beograd -- Posle tri godine pregovora, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, Samostalni sindikat Srbije i Unija poslodavaca Srbije konačno potpisali Opšti kolektivni ugovor.

Ugovor određuje visinu regresa u iznosu prosečne mesečne zarade u Srbiji, visinu mesečne naknade za ishranu u visini od 20 odsto prosečne mesečne zarade, reguliše korišćenje odmora i slobodnih dana zaposlenih i u celini efikasnije štiti prava zaposlenih, ocenjeno je na prvomajskoj konvenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikata.

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ocenio je da se radi o istorijskom sporazumu koji je postignut između sindikata i poslodavaca, bez neposrednog mešanja Vlade.

Čanak je za B92 rekao da je pored Opšteg kolektivnog ugovora, za radnike u Srbiji veoma važan i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer pored stvaranja pravih tržišnih uslova i otvaranja novih radnih mesta, u kasnijoj fazi omogućava i povećanje plata.

"Uređivanje odnosa Srbije i Evrope znači ogroman priliv novog kapitala koji neće tražiti ono što je tražio sadašnji kapital - dobra kupovina u okviru privatizacije. Novi kapital želi pre svega ulaganje u grinfild investicije, znači od livade se kreće pa se gradi fabrika, a to znači otvaranje novih radnih mesta. To je velika stvar i bez toga Srbija ne može da ide dalje", rekao je Čanak.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada, poslodavci i sindikati - Opšti kolektivni ugovor

Izvor: Poslovna žena, 29.Apr.2008

Sledeći korak u uređivanju odnosa sindikata, poslodavaca i države će, prema rečima zvaničnika dva najveća srpska sindikata, biti potpisivanje Društvenog ugovora, odnosno Socijalnog pakta.Predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavaca i dva najveća sindikata potpisali su juče u Beogradu Opšti...

Nastavak na Poslovna žena...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.