Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpis na deklaraciju o naftovodu

Zagreb -- U Zagrebu je danas potpisana ministarska deklaraciju o izgradnji Panevropskog naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst.

Vrednost se procenjuje na oko dve milijarde dolara. Panevropskim naftovodom bi 2011. trebalo da potekne nafta iz kaspijskog i uralskog područja do evropskog tržišta. Deklaraciju su potpisali ministri energetike Srbije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Italije i evropski komesar za energetiku Andris Piebalgs.

Ruta budućeg naftovoda, koji će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protezati od rumunske crnomorske luke Konstanca do luke Trst u Italiji, prolaziće kroz Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od oko 1.856 kilometara, od čega Hrvatskoj pripada 435 kilometara.

Nakon trogodišnjih pregovora, u kojima su učestvovale vlade svih pet zemalja kroz koje naftovod prolazi, projekt ulazi u završnu fazu pripreme dokumenata potrebnih za početak izgradnje.

Svi potpisnici Deklaracije pozitivno su se izjasnili o projektu Panevropskog naftovoda kao izuzetno značajnom za čitav region, ali i za evropsko tržište energije.

Opširnije na ekonomskim stranicama B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.