Potcenjena vrednost NIS-ovih akcija

Izvor: TvojPortal.com, 10.Avg.2012, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potcenjena vrednost NIS-ovih akcija

Iako je Naftna industrija Srbije za prvih uprkos nepovoljnim ekonomskim okolnostima, kretanju cena nafte i padu vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar šest meseci ove godine ostvarila neto dobit od 22 milijarde dinara, cena akcija na Beogradskoj berzi nije, iako se to očekivalo, skočila.Trenutna vrednost NIS-ovih akcija je 610 dinara ili 5,15 evra. Gaspromnjeft je preuzeo kontrolni paket akcija po ceni od 4,8 evra po akciji, a po toj ceni je uputio i javnu ponudu za preuzimanje preostalih akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << početkom prošle godine, što je bila ugovorna obaveza, kaže Nenad Gujaničić, broker u brokerskoj kući Sinteza. Akcije NIS-a najviše su vredele početkom avgusta prošle godine kada su se prodavale po ceni 865 dinara.


Zbog čega su ove akcije na veoma niskom nivou?
Pre svega zbog aktuelne finansijske krize koja je smanjila opseg investicija u rizične finansijske instrumente a naročito na nestabilnim tržištima kao što je naše. Razlog je i generalno nepovoljan investicioni ambijent na domaćem tržištu, ali i određena podozrivost ulagača prema većinskom vlasniku, iako je do sada više nego poštovao sve principe korporativnog upravljanja, objašnjava Gujaničić.
Ovakva situacija bi mogla da se promeni, odnosno akcije bi mogle značajnije da porastu kada NIS počne da isplaćuje dividendu što će značiti da će od odličnog poslovnog rezulata direktnu korist imati i mali akcionari i kada malo popusti globalna finansijska kriza, odnosno kada deo svetskog kapitala počne ponovo da se preliva i na marginalna tržišta kao što je naše.
Kada su u pitanju performanse kompanije, one su sada neuporedivo bolje nego kada je NIS bio pod kontrolom države. NIS je izrastao u profitabilno preduzeće i što je još važnije ima dobre poslovne izglede, jer se dosta ulaže za razliku od proteklog perioda kada je ispunjavao puku socijalnu funkciju i koristio za popunjavanje rupa u budžetu.
NIS je lani ostvario dobit od 400 miliona evra, a očekuje se da se ovaj rezultat dostigne ili čak i premaši ove godine, ukoliko ne bude velikih kolebanja kursa dinara do kraja godine.
S obzirom da na to, kaže Gujaničić, da ova kompanija trenutno na berzi vredi svega 840 miliona evra, ispada da se investicija iz ostvarene dobiti vraća za 2,2 godine što je izuzetno povoljno i glavni pokazatelj da su akcije ove kompanije izuzetno potcenjene.
Jelena Petrović

*Izvor: http://bizlife.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.