Izvor: B92, 10.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignuta saglasnost oko carinskih stopa u 7 oblasti

Beograd -- Na sastanku delegacija vlada Srbije i Crne Gore, koji je završen u petak kasno uveče, postignuta je potpuna saglasnost u pogledu jedinstvenih carinskih stopa u još sedam oblasti - i to u oblastima crne i obojene metalurgije, drvne, hemijske, grafičke i industrije građevinskih materijala, kao i u sektoru kože i obuće, te industrije stakla. Prihvaćen je protokol o harmonizaciji jedinstvenog trgovinskog i carinskog sistema u oblasti tekstila i tekstilnih proizvoda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke kancelarije carina Srbije i Crne Gore, koja će raditi u okviru Ministarstva za ekonomske odnose državne zajednice i obavljati poslove koordinacije i kontrole izdavanja potvrda o poreklu roba sa teritorija država članica". Nastavak na radu usaglašavanja carinskih stopa zakazan je za ponedeljak.

Ministar finansija Crne Gore Miroslav Ivanišević najavljuje da pregovori oko usaglašavanju carinskih tarifa "ulaze u težu fazu". U izjavi za podgorički Radio Antena M, Ivanišević je rekao da preostali deo carinskih tarifa odražava suštinske razlike interesa dve ekonomije: "Mi želimo da zaštitmo potrošače za značajan dio proizvoda koji se ne proizvode u Crnoj Gori, a Srbija, prirodno, svoje proizvođače. To je razlog zbog čega smo u ovoj fazi pregovora uključili dinamičku komponentu, koja znači postepeno kretanje prema standardima Svjetske trgovinske organizacije i EU. U međuvremenu, do postizanja ovih standarda, mi štitimo interese i Srbije i Crne Gore pojedinačno tako što će se u tom periodu, godinu-dve, zadržati postojeće stope. U tom periodu će se izvršiti postepeno prilagođavanja, odnosno stvaranje preduslova za usaglašavanje carinskih stopa", objasnio je Ivanišević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.