Postignut dogovor o liberalizaciji trgovine

Izvor: S media, 30.Maj.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o liberalizaciji trgovine

Srbija i Hrvatska postigle su dogovor o daljoj liberalizaciji trgovine poljoprivrednim proizvodima koja će biti sprovedena u dve etape, a očekuje se da primena tog dogovora počne 1. jula 2010. godine.

U prvoj etapi u 2010. godini će se primeniti princip snižavanja preferencijalne carine za 50 odsto, obim kvota će se povećati za 100 odsto, a od toga su izuzeti duvan i cigarete, šećer i šećerni sirup.

Na ranije održanoj sednici Radne grupe za poljoprivredu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Foruma privrednih komora potpisnica sporazuma CEFTA 2006., saopšteno je da je predvidjeno da se za trgovinu pšenicom u 2010. godini primenjuje preferencijalna kvota od 50.000 tona, a u 2011. godini od 60.000 tona.

Takodje je predvidjeno značajno povećanje preferencijalne kvote za kukuruz - 80.000 tona u 2010. godini i 100.000 tona u 2011. godini.

Kod nekih roba, kao što su govedje i živinsko meso, sir, crni i beli luk, kupus, šargarepa, salata, lubenica i jabuka, doći će do značajnijeg povećanja preferencijalnih kvota, koje su utvrdjene na veoma niskom nivou.

Osim toga, trgovina nekim vrstama svežeg voća, brašnom (osim pšeničnog) i prekrupom od žitarica, semenom suncokreta, sojinim, lanenim, ricinusovim i uljem od repice, kao i alkoholnim pićima koja se sada odvija po preferencijalnim kvotama, preći će na režim trgovine po preferencijalnim carinama bez količinskog ograničenja.

Za trgovinu robama, kao što su neke preradjevine od voća i povrća i voćni sokovi, koje se sada odvijaju na režimu preferencijalnih carina bez količinskih ograničenja, dogovoreno je dalje snižavanje ovih carina u 2010. godini i njihovo svodjenje na nulu u 2011. godini.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Liberalizacija trgovine između Srbije i Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2010

BEOGRAD -..Srbija i Hrvatska postigle su dogovor o daljoj liberalizaciji trgovine poljoprivrednim proizvodima koja će biti sprovedena u dve etape, a očekuje se da primena tog dogovora počne 1. jula 2010. godine...U prvoj etapi u 2010. godini će se primeniti princip snižavanja preferencijalne carine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.