Postignut dogovor: Grčki lovci će čuvati makedonsko nebo

Izvor: B92, 30.Sep.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor: Grčki lovci će čuvati makedonsko nebo

Atina -- Ministarstva odbrane Severne Makedonije i Grčke u Atini su potpisali tehnički aranžman.

Na osnovu ovog ugovora će grčke vazduhoplovne snage sprovoditi “Air-policing” i čuvati makedonsko nebo, prenosi portal Plusinfo.

Aranžman koji su potpisali načelnik Generalštaba Severne Makedonije general Vasko Gjurčinovski i načelnik odbrane Grčke general Hristos Kristodulu predstavlja ozvaničenje misije “Air-policing” koja će biti realizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u koordinaciji sa NATO, saopštavaju iz makedonskog Ministarstva odbrane.

Potpisani aranžman proizlazi od novog Sporazuma za saradnju u oblasti odbrane između Skoplja i Atine, potpisan od makedonske ministarke odbrane Radmile Šekjerinske i bivšeg ministra odbrane Grčke Evangelosa Apostolakisa tokom zvanične posete bivšeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Severnoj Makedoniji.

U maju ove godine grčki lovci F-16 realizovali su dva preleta u vazdušnom prostoru Severne Makedonije, kao prvi probni prelet za potrebe NATO misije “Air-policing” u cilju provera komunikacija i radarske pokrivenosti makedonskog neba.

Kako navode makedonske medije, misija “Air-policing” predstavlja ekskluzivnu dobit koja važi samo u državama-članicama NATO i uključuje korišćenje sistema za praćenje vazdušnog prostora i upravljanje sistemom komande i kontrole vazduhoplovnih snaga sa snagama i sredstvima za protivvazdušnu odbranu, uključujući i borbene avione.

Cilje je zaštita integriteta vazdušnog prostora zemalja-članica NATO.

Crna Gora tokom pristupanja u NATO takođe je potpisala tehnički sporazum za “Air-policing” sa Grčkom i Italijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Makedonija sa Grčkom potpisala aranžman o kontroli neba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Sep.2019

Severna Makedonija potpisala je u ponedeljak sa Grčkom u Atini tehnički aranžman o nadzoru njenog vazdušnog prostora kad postane punopravna članica NATO. Da će grčka avijacija čuvati nebo Severne Makedonije dogovoreno je u aprilu prilikom posete tadašnjeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Skoplju. "Mi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.