Poslodavci traže manje firmarine

Izvor: B92, Tanjug, 11.Maj.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci traže manje firmarine

Beograd -- Unija poslodavaca Srbije traži da se komunalne takse za isticanje firme u Beogradu, koje su u proseku povećane za 114 odsto, vrate na prošlogodišnji nivo.

UPS navodi da bi se na taj način "omogućio opstanak značajnog broja privrednih subjekata na teritoriji Grada Beograda za koje ovo povećanje predstavlja veliko opterećenje u poslovanju".

Kako je navedeno u otvorenom pismu gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, kao posledica Odluke o novim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komunalnim zonama na teritoriji Grada Beograda, svim privrednim subjektima na teritoriji Beograda lokalne samouprave su podigle komunalne takse za isticanje firme u rasponu od 47 do 265 odsto, odnosno u proseku za 114 odsto, a jedini izuzetak je opština Sopot gde su takse uvećane za 9,5 odsto.

Podizanje komunalne takse za isticanje firme izazvalo je do sada nezapamćeno ogorčenje direktora i vlasnika malih, srednjih i velikih preduzeća i preduzetničkih radnji, zbog toga što je odluka o povećanju doneta u trenutku kada je promet na malo u 16 gradskih opština u prvom kvartalu 2010. godine bio za 20,94 odsto manji nego u prvom kvartalu 2008. godine, pre izbijanja krize, navela je Unija poslodavaca.

Unija je podsetila da je u 2009. godini na teritoriji Grada Beograda preko 40.000 ljudi ostalo bez posla i da ovo povećanje opterećenja "tera privredne subjekte na teritoriji Grada Beograda u dalja otpuštanja, zatvaranja svojih preduzeća i radnji i prelazak u sivu zonu".

Kako se ističe, povećanje takse za isticanje firme značajno povećava troškove poslovanja, onemogućava preduzeća da u okviru biznis plana za tekuću godinu isplaniraju svoje troškove i predstavlja loš signal za domaća preduzeća, ali i strane investitore u čijim zemljama je povećanje komunalnih taksi predvidljivo i do pet i više godina unapred.

"Apelujemo na Vašu savest kao gradonačelnika, uspešnog privrednika i osobu koja personifikuje moderni Beograd i svakodnevno radi na tome da naš grad postane ugledna evropska metropola, da sprečite ovakvo neprimereno opterećivanje gradske privrede u trenutku kada svako treće preduzeće na teritoriji grada ima probleme sa likvidnošću i održivošću svog poslovanja, a Beogradjani masovno ostaju bez posla", navedeno je u pismu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.