Posledica nestašice: Poskupelo svinjsko meso u Kini

Izvor: B92, 21.Okt.2019, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledica nestašice: Poskupelo svinjsko meso u Kini

Peking -- Cene svinjetine u Kini, vodećem proizvođaču i potrošaču svinjskog mesa u svetu, skočile su u septembru za 69,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada se uporedi s avgustom, cene su više za 46,7 odsto, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku, piše CNBC, a prenosi Agroklub.

Nestašica svinjskog mesa u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, Kini, nakon epidemije afričke svinjske kuge, uzrokovala je veliki porast cena koji utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na celokupnu ekonomiju te zemlje.

Naime, cene svinjetine u Kini skočile su u septembru za 69,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se uporedi s avgustom, cene su više za 46,7 odsto, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku. Ovaj porast cena je povisio i cenu hrane u Kini za 11,2 odsto, ubrzavajući rast cena koji je prethodnog meseca iznosio 10 odsto.

Shodno tome, kineski uvoz svinjskog mesa u septembru porastao je za 76 odsto, u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno je uvoz govedine bio blizu mesečnog rekorda, a uvezeno je 166.000 tona svinjskog mesa.

Kina je vodeći proizvođač, a onda i potrošač svinjskog mesa u svetu. Svinjsko meso je jedna od najznačajnijih namirnica kineske ishrane i njen je neizostavan deo pa je skok cena itekako negativno uticao na novčanike mnogih potrošača u ovoj, drugoj najvećoj svetskoj privredi.

Stoga su kineske vlasti povećanje snabdevanja svinjetinom proglasile "prioritetnim političkim zadatkom".

"Malo je znakova da su te mere delotvorne. Svinje i dalje ugibaju u velikom broju, a inflacija cena svinjskog mesa se ubrzava", pisali su analitičari u izveštaju prošle nedelje.

Procenjuje se da je polovina populacije svinja u toj zemlji uginula od epidemije svinjske kuge, otkrivene pre više od godinu dana. Analitičari prognoziraju kako bi se do kraja ove godine broj svinja do kraja godine mogao prepoloviti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.