Poskupela nafta usled pada zaliha u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 11:55

Poskupela nafta usled pada zaliha u SAD

Cene nafte su jutros porasle usled oštrog pada zaliha u SAD, a oči tržišnih aktera sada su uprte na predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, kasnije danas, od kojih se očekuju dalje mere za stabilizaciju tržišta.

Severnomorska nafta "brent" ojačala je za 22 centa ili 0,5 posto, na 43,12 dolara za barel na terminskom trgovanju u 6,40 časova po srednjoevropskom vremenu, a fjučersi američke WTI nafte su porasli za 23 centa ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 0,6 procenata, na 40,52 dolara za barel, izveštava Rojters.

Oporavak tražnje za gorivom, uprkos pandemiji korona virusa, rezultirao je padom američkih zaliha za 8,3 miliona barela u sedmici do 10. jula, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali pad od 2,1 miliona barela, pokazuju podaci Američkog instituta za naftu (API).

Zvanični podaci Uprave za energetske informacije Ministarstva za energetiku SAD treba da budu objavljeni večeras.

Kad je reč o ponudi, tržište sa velikom pažnjom iščekuje vesti sa sastanka OPEK-ovog Zajedničkog ministarskog odbora za kontrolu (JMMC), koji treba da se održi kasnije danas.

Kjučne članice OPEK-a i saveznici, uključujući Rusiju, neformalna alijansa popularno nazvana OPEK +, trebalo bi da odluči da li će produžiti sporazum o rezanju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno (bpd) koji ističe u julu ili će smanjenje pumpanja ublažiti na 7,7 miliona bpd.

OPEK je u svom poslednjem mesečnom izveštaju procenio da će svetska tražnja za naftom porasti za rekordnih 7,0 miliona barela 2021. godine sa oporavkom globalne ekonomije od pandemije korona virusa, mada će i dalje ostati ispod nivoa zabeleženog 2019.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAD AMERIČKIH ZALIHA POGURAO CENU NAFTE Čeka se sastanak OPEK

Izvor: Blic, 15.Jul.2020

Cene nafte porasle su jutros usled oštrog pada zaliha u SAD, a oči tržišnih aktera sada su uprte na predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, kasnije danas, od kojih se očekuju dalje mere za stabilizaciju tržišta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.