Posao veka za Kragujevac i Citadel?

Izvor: Politika, 25.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao veka za Kragujevac i Citadel?

Cena konsultantskih usluga Citadela na pripremi „Zastave” za privatizaciju i ugovora sa „Fijatom” ostala nepoznata i nakon što je Agencija za privatizaciju demantovala izjavu predsednika „Zastavinog” sindikata da je isplaćeno 50 miliona evra provizije

Kragujevac – Konsultantska kuća Citadel dobila je 50 miliona evra na ime provizije od ugovora sa „Fijatom”, izjavio je Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata „Zastava automobili”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na konferenciji za novinare održanoj povodom izjašnjavanja radnika kragujevačke fabrike o socijalnom programu vlade.

Prema Mihajlovićevim rečima, konsultantska kuća Citadel iz Beograda bila je angažovana na pripremi „Zastave” za privatizaciju, ali, kako je naveo, ona taj posao nije obavila. „Sve smo uradili mi i država”, izjavio je Mihajlović, navodeći da mu „nije jasno” po kom je osnovu firmi Citadel uplaćen navedeni iznos.

Povodom te izjave oglasila se i Agencija za privatizaciju, u čijem saopštenju piše da ugovorom između države i „Fijata” nije predviđena nikakva provizija za konsultantsku kuću Citadel, koja je bila angažovana kao savetnik na poslovima privatizacije kragujevačke fabrike.

„Ugovorom između države i ’Fijata’ nije predviđena provizija za savetnika angažovanog na pronalaženju strateškog partnera za ’Zastavu’”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju Agencije za privatizaciju.

U saopštenju se, međutim, kaže da će konsultantska kuća Citadel biti „isplaćena na osnovu ugovora sa Agencijom za privatizaciju”, iz privatizacionih prihoda, ali se ne navodi o kojoj sumi je reč i kolika je vrednost tog ugovora.

Navodeći „sporne” tačke ugovora sa „Fijatom”, Mihajlović je napomenuo da je aranžman sa konsultantskom kućom Citadel jedna „od najvećih nelogičnosti”, s obzirom na to da kragujevačka fabrika „uopšte i nije privatizovana”. Prema njegovim rečima, „Fijat” u Kragujevac nije došao kao strateški partner, već je „između države i italijanske kompanije sačinjen ugovor o zajedničkom ulaganju”.

Nakon sklapanja ugovora sa „Fijatom", firma Citadel se oglasila kratkim saopštenjem, koje se može pročitati na sajtu te konsultantske kuće.

„Predstavnici Republike Srbije, uz savetničku pomoć stručnjaka kompanije Citadel, potpisali su 29. septembra 2008. godine sa čelnicima ’Fijat grupe’ ugovor o zajedničkom ulaganju u fabriku ’Zastava automobili’. Na taj način uspešno je završen jedan od najsloženijih projekata u kojima su stručnjaci kompanije Citadel savetovali u poslednjih nekoliko godina", navedeno je, između ostalog, u saopštenju kompanije Citadel.

B. Kartalović

---------------------------------------------

Ugovor poverljiv, pitajte Agenciju

Razjašnjenje izjave predsednika „Zastavinog” sindikata potražili smo i od firme Citadel. Direktor Milutin Nikolić odgovorio nam je mejlom da je ugovor poverljiv i da ne može da nam saopšti detalje. U mejlu koji nam je poslao naveo je i sledeće:

„Hvala vam na interesu za našu kompaniju i njeno učešće u važnom poslu restrukturisanja ’Zastave’. Nažalost, mi smo ugovorno obavezni na poverljivost informacija i shodno tome ne mogu da vam izađem u susret, pošaljem komentare i odgovorim na pitanja koja ste mi postavili”, saopštio nam je Nikolić.

Nikolić još dodaje: „Moj savet vam je da se obratite Agenciji za privatizaciju koja je jedina merodavna da komentariše ugovor vezan za ’Zastavu’ i čitav taj posao. Stojim vam na raspolaganju za informacije i komentare na bilo koju temu gde mi ruke nisu vezane ugovorom o poverljivosti.”

[objavljeno: 26/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.