Izvor: Blic, 10.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao 'na crno' jedina mogućnost

Posao 'na crno' jedina mogućnost

BEOGRAD Najava mogućih povećanja cena uvozne robe zbog novog carinskog kursa i većeg iznosa izlaznih taksa za sada po svemu sudeći neće pogoditi veliki broj kupaca koji robu uglavnom nabavljaju na uličnim tezgama i na buvljacima. Prodavci koji robu donose mahom iz susednih zemalja jednoglasno tvrde da novih cena neće biti u skorije vreme. Razlozi su mnogobrojni, ali se svi slažu da se i sa postojećim cenovnicima roba u većini slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'samo gleda' i da je promet slab. Konkurencija je velika, što potvrđuju pretrpane haube i improvizovane tezge duž Bulevara revolucije ili prizori s bilo koje pijace čije se granice progresivno šire i izvan ograđenih prostora. Večito snalažljivi prodavci tvrde da ekonomska kretanja i režim pri carini neće povećati cene, jer tržište mora da se čuva i kupovna moć stanovnoštva postaju jedini reper pri prodaji i određivanju cenovnika. O načinu dolaska do robe uglavnom nisu spemni da govore, čuvajući svoje izvore snabdevanja kao tajnu. I oni koji poseduju papire o carini i oni koji ih nemaju tvrde da je na granici sve još u domenu ličnog kontakta, odnosno poznavanja određenog carinika. Tako osnova za obračun carine sada u novim uslovima može da bude 150 maraka, a ne 300 maraka, kao ranije.

M. C. Plata 20, šverc 10 dana života mesečno

Tačnih podataka o broju ljudi koji se bave sivom ekonomijom u poslednjih deset godina nema. Tokom ovog perioda vlast nije uspela da obezbedi ni zaposlenima nirmalnu egzistenciju, a o broju onih koji su na prinudnim odmorima i kojih uvek ima barem oko 500.000 niko više ne brine kaže za 'Blic' Slobodan Milosavljević, iz Instituta za tržišna istraživanja.

Prema njegovim rečima, troškovi egzistencijalnog minimima s prosečnim platama i penzijama pokriveni su sa 60-65 odsto, a svakog meseca važno je naći dodatne izvore prihoda koji će nadoknaditi onih 30 do 35 odsto.

Država ne peduzima ništa da suzbije nelegalne tokove u privredi, koji obuhvataju oko 40 odsto ukupne ekonomske aktivnosti zemlje, svesna da ne može da obezbedi dovoljno posla i novca za sve. Ne postoji strategija razvoja, sve se svodi na preživljavanje kaže Milosavljević i dodaje da je konkurencija na ulici velika, kipovna moć stanovništva opada, pa sve to diktira ponašanje prodavaca.

Prema najnovijim podacima SZS o izvozu i uvozu

Deficit blizu milijare dolara Velika ponuda uvozne robe široke potrošnje i mala kupovna moć održavaju 'ulične' cene

Posao 'na crno' jedina mogućnost

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.