Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreske olakšice za kupovinu stana

Beograd -- Građani Srbije uskoro će moći do prvog stana da dođu bez plaćanja poreza, ali uz određene uslove.

Izmene poreskih zakona stupiće na snagu posle potvrde u parlamentu, o čemu bi rasprava trebalo da počne u ponedeljak. Prema predlogu izmene zakona, porez na prenos apsolutnih prava smanjuje se sa pet na 2,5 odsto za sve stanove. Porez se ukida pri kupovini prvog stana, ali uz određene uslove, kaže ministar finansija Mirko Cvetković.

"Jedinica koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se posmatra je domaćinstvo u kom su bračni drugovi, deca, eventualno roditelji bračnih drugova. Naš predlog je da se oslobođenje odnosi na kupca 40 kvadratnih metara, a na svakog narednog člana porodice 15 kvadrata. Ako imate četvoročlanu porodicu, onda će jedan od njih kao kupac dobiti 40, a ostali po 15. To troje po 15 je 45, dakle ukupno oslobođenje bi se odnosilo na 85 kvadrata", kaže ministar.

"Dali smo i dodatne pogodnosti onima koji kupuju prvi stan i tu postoje dve opcije: kada se kupuje prvi stan od prethodnog vlasnika, tada se ne plaća ništa ni 2,5 odsto. Postoji i druga situacija kada se stan kupuje od građevinskog preduzeća gde ne postoji porez na apsloutna prava, već PDV od 8 odsto koji takođe ne bi trebalo da se plaća", rekao je Cvetanović gostujući u Poligrafu TV B92.

Ministar Cvetković je dodao da je Ministarstvo takođe pokrenulo predlog da se ubuduće na računare i IT opremu plaća PDV od 8 odsto.

Urednica magazina Bankar Biljana Stepanović za B92 kaže da će pri kupovini prvog stana, poreza, sem bračnih parova, biti oslobođeni samohrani roditelji i samci.

"Ako je čovek samac, nema decu, nema muža, nema ženu, on ima pravo da kupi stan do 40 kvadrata uz oslobađanje poreza. Izuzeti su ljudi u tzv. vanbračnim zajednicama, zbog manipulacije, i meni je to jasno jer kako biste dokazali da neko živi u vanbračnoj zajdnici? Bilo bi mnogo prostora za zloupotrebe. Samohrani roditelj s jednim ili dvoje dece takođe ima pravo na oslobađanje u pomenutim kvotama", kaže ona.

Ako, pak, samac ili bračni par bez dece kupuju stan čija veličina prelazi 40 kvadrata, porez se plaća samo na razliku u kvadratima. Kupci novih stanova moraće da plate PDV od osam odsto, ali oni mogu da traže vraćanje tog novca, uz iste uslove kao i kod poreza na prenos apsolutnih prava.

Poreske olakšice pri kupovini prvog stana moći će da koriste svi punoletni građani Srbije koji zaključe kupoprodajni ugovor posle 1. jula ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.