Poreska uprava: Počinje unakrsna kontrola

Izvor: Večernje novosti, 09.Jul.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreska uprava: Počinje unakrsna kontrola

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič izjavio je danas da je stiglo 3.769 prijava imovine veće od 350.000 evra i da će uskoro inspektori početi unakrsno ispitivanje, ali nije mogao da precizira koliko će taj postupak trajati. Simič je, na konferenciji za novinare, naveo primer Slovenije u kojoj je proces unakrsnog ispitivanja imovine počeo krajem 2008. godine i do danas je urađeno tek 400 provera. Prema njegovim rečima, po kućama kojih ima u Srbiji neke procene su da bi tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << prijava trebalo da bude oko 10.000 i zato će provere krenuti i od onih koji nisu podneli prijave. Simič je rekao da će se gledati legalni prihodi i imovina koja se poseduje, pa ako postoji razlika od 100 miliona, tražiće se dokazi za taj novac. Ako nema dokaza, platiće se porez po stopi od 20 odsto, rekao je Simič i napomenuo da je i sam bio predmet unakrsnog ispitivanja imovine u Sloveniji. Simič je rekao da je Uprava u proteklih šest meseci izvršila kontrolu javnih prihoda, odnosno 3.190 kontrola fiskalnih kasa i utvrdila 1.269 nepravilnosti, a u 547 slučajeva izrekla meru privremene zabrane obavljanja delatnosti. U maju i junu je obavljeno 1.030 kontrola i zabeleženo su 652 nepravilnosti, rekao je Simič. On je rekao da je u inspekciji 610 poreskih inspektora, koji su obavili 11.187 kontrola i utvrdili nepravilnosti u 3.629 slučajeva, ili 32,4 odsto, vrednosti 14,4 milijarde dinara, dok je prošle godine postotak nepravilnosti bio na 37,61 odsto ili u vrednosti od 10,4 milijarde dinara. Simič je podsetio i da je 15. jul rok za obračun poreza na dodatu vrednost (PDV), pa će to biti i prilika da se vidi koliko je ljudi stvarno bilo na kocertima koji su održani proteklih nedelja u Beogradu. Ako neko kaže da je bilo 150.000 ljudi, puta cena karte, pa PDV, videćemo da li su se povećale PDV prijave organizatora koncerata u odnosu na protekle periode, rekao je Simič. Simič je naveo i da nije video račun Puteva Srbije o plaćanju PDV, ali je čuo da su platili. Za stara dugovanja Puteva po ovom osnovu nisam nadležan, dodao je on. Simič je izjavio da je jutros imao razgovor i sa jednim gradonačelnikom iz Srbije koji se bunio što je blokiran račun preduzeća čiji je osnivač taj grad. Blokiramo sve koji nam duguju, jer ako napravimo jedan izuzetak gotovi smo. Pošaljemo opomenu za pet dana, a šesti, sedmni dan blokiramo, rekao je on i dodao da je moguć i reprogram dugovanja na 24 rate. Simič smatra i da ne treba plaćati PDV na transfere sportista u inostrane klubove, jer to rade ti klubovi u inostranstvu.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro unakrsno ispitivanje imovine bogataša

Izvor: RTS, 09.Jul.2013

Podneto tri i po hiljade poreskih prijava za imovinu vredniju od 350.000 evra, ali će unakrsno ispitivanje bogataša početi od onih koji nisu podneli prijavu. Procenjuje se da ih u Srbiji ima dva puta više...Direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič izjavio je da je stiglo 3.769 prijava imovine veće...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.