Poražavajuće priznanje: Propali bismo

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 09:24

Poražavajuće priznanje: "Propali bismo"

Švajcarska ministarka finansija Karin Keler Suter rekla je da bi ekonomija zemlje verovatno propala da je banka Kredi Svis bankrotirala.

U intervjuu za list Le Temps, Keler Suter rekla je da je vlada delovala u najboljem interesu zemlje u brzom dogovoru o preuzimanju druge po veličini švajcarske banke od strane njenog većeg domaćeg rivala UBS, prenosi Investitor.

Usred straha od globalne bankarske krize prošlog meseca, poverenje investitora u Kredi Svis palo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 15. marta, a vlada je tada organizovala hitno spasavanje tokom vikenda pre nego što su tržišta ponovo otvorena 20. marta.

Oko 109 milijardi švajcarskih franaka stavljeno je na raspolaganje od strane Švajcarske centralne banke, u očajničkom pokušaju da se spasi ne samo banka već i poljuljani ugled zemlje kao finansijske destinacije.

"S obzirom na okolnosti, postupili smo najbolje što smo mogli da smanjimo teret za državu i poreske obveznike", rekla je Keler Suter.

"Bez odlučne intervencije vlasti, alternativa bi bila bankrot Kredi Svisa već narednog ponedeljka ujutro, što bi verovatno dovelo do kolapsa švajcarske ekonomije", kazala je ona u razgovoru za Le Temps.

Kao i UBS, Kredi Svis je bila među 30 banaka širom sveta za koje se smatra da su od globalnog značaja za međunarodni bankarski sistem i stoga prevelike da bi se dozvolila njihova propast. Banka je pretrpela niz skandala poslednjih godina, a nakon što su tri američke regionalne banke propale u martu, delovala je kao najslabija karika u lancu.

Dvostruko brz dogovor

Pregovori o preuzimanju vođeni su užurbano u ministarstvu finansija u Bernu, a dogovor vredan 3,25 milijardi dolara objavljen je 19. marta uveče.

"Banka bi bankrotirala u ponedeljak, 20. marta. Zbog čega? Zato što je tokom godina postojala kultura koja je, čini se, stvorila pogrešne podsticaje. Zato što je bilo mnogo skandala”, jasna je Keler Suter.

Ona nije htela da preciznije komentariše mogućnost da neki menadžeri banke i krivično odgovaraju zbog situacije u kojoj se našla banka. "Teško je i složeno", navela je.

Keler Suter je kazala da je prioritet vlade završetak spajanja. UBS je u sredu saopštio da bi trebalo da i formalno završi preuzimanje u narednim mesecima.

Ministarka je kazala da je prerano govoriti o budućoj strukturi UBS-a, koji će postati megabanka sa oko 5 biliona dolara uloženih sredstava.

Vlada će, prema njenim rečima, morati u potpunosti da analizira "ono što se dogodilo", a zatim prilagodi propise o bankama za koje se smatraju prevelikim da bi propale.

"Ali postoje granice. Nemojmo zaboraviti da se poverenje ne može regulisati", navela je Keler Suter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.