Porastao kineski BDP

Izvor: Capital.ba, 16.Apr.2021, 11:33

Porastao kineski BDP

PEKING – Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je porastao u prvom kvartalu 2021. godine za 18,3 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Državni zavod za statistiku. Foto: Tanjug/Flickr To je malo ispod očekivanog rasta od 19 odsto, koliko su previdjeli analitičari u anketi agencije Rojters. Snažan skok BDP-a je delom rezultat niske uporedne baze iz prvog tromjesečja 2020, kada je kineska privreda pala 6,8 procenata, u jeku pandemije kovid-19 koja je harala zemljom. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << odnosu na prvi kavrtal 2019. godine, BDP se povećao za 10,3 posto u prva tri mjeseca ove godine, naveo je zavod za statistiku. Prema statističkim podacima, kineska privreda je u periodu januar-mart zabilježila rast od 0,6 procenata u odnosu na prethodni kvartal, kada je porasla za 2,6 odsto. Kina je takođe objavila da je prodaja na malo u martu porasla za 34,2 procenta, nadmašivši prognozirani rast od 28 odsto, dok je industrijska proizvodnja prošlog mjeseca povećana za 14,1 procenat. Izvještaj o stopi nezaposlenosti pokazuje da je nezaposlenost u gradovima smanjena u martu na 5,3 posto, ali je stopa nezaposlenosti mladih Kineza, starosti od 16 do 24 godine, ostala na visokih 13,6 procenata. Tanjug Чланак Porastao kineski BDP се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Inflacija u evrozoni i u martu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2021

Stopa inflacije u evrozoni iznosila je u martu 1,3 posto međugodišnje, ubrzavši rast sa 0,9 procenata u februaru, ali i u odnosu na isti mesec 2020. kada je iznosila 0,7 odsto, objavio je evropski zavod za statistiku, Evrostat...U Evropskoj uniji, međugodišnja inflacija je porasla sa februarskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.