Porasla industrijska proizvodnja u Srbiji

Izvor: B92, 31.Dec.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porasla industrijska proizvodnja u Srbiji

Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u novembru 1,1 odsto u odnosu na isti mesec 2018.

U odnosu na prošlogodišnji prosek industrijska proizvodnja veća je za 7,6 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku.

U novembru su, na godišnjem nivou, rast zabeležili prerađivačka industrija za 1,5 odsto, i u snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 1,3 procenta, dok je rudarstvo regoistrovalo pad od 2,9 odosto.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Proizvodnja kapitalnih dobara je povećana za 12,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 2,7 odsto. Pad je zabeležen u proizvodnji energije (0,6 odsto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (2,0 procenata), i trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,5 odsto).

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u novembru u odnosu na isti mesec 2018. godine, imale su: proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja odevnih predmeta, i proizvodnja električne energije.

Industrijska proizvodnja u periodu januar-novembar 2019. godine, u poređenju sa istim lanjskim periodom opala je za 0,4 procenta.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za novembar u odnosu na prosek 2018. ukupno pokazuje da je ostvaren rast od 2,2 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 3,1 odsto.

Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u novembru je bila veća nego u oktobru za 1,1 procenat, dok je prerađivačka ostvarila rast od 0,6 na mesečnom nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.