Izvor: B92, 08.Sep.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo subvencije stambenih kredita

Beograd -- O nastavku programa subvencionisanih stambenih kredita za koji se u prve tri godine neće plaćati kamata, Vlada Srbije treba da se izjasni već sledeće nedelje.

Početkom oktobra, građani Srbije ponovo će moći da računaju na pomoć države u kupovini stana. Novi program važiće samo za kupovinu novog stana ili stana u izgradnji. Pod kakvim uslovima ćete obezbediti krov nad glavom uz pomoć države, zavisiće od brzine pronalaženja novog stana i odobrenja subvencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Građani koji po novom programu stan kupe do kraja 2009, u prve tri godine neće plaćati kamatu, jer će to država učiniti umesto njih.

Uslov za dobijanje kredita u maksimalnom iznosu od 100.000 evra jeste da kupujete novi stan, odnosno da ste prvi vlasnik.

Zajam će se odobravati na 30 godina, uz učešće građana od pet odsto i države sa 20 odsto.

Kamata na deo koji kreditira država ostaje 0,1 odsto i otplaćuje se u poslednjih pet godina.

Ovim programom predviđena je i mogućnost zamene starog stana za novi, uz kreditiranje razlike.

U bankama kažu da su spremni da se uključe u novi program subvencionisanih stambenih kredita.

"Imajući u vidu da je taj program subvencije koncipiran tako da banka ima obezbeđene elemente kao i kod komercijalnih kredita, jedino što je učešće nešto manje. Naša banka je prepoznala interes i uključila se u taj program”, kaže Miroslav Rebić iz banke "Sosijete ženeral".

Kolika će biti kamata banaka na ostatak kredita, još se ne zna.

U banci "Inteza” kažu da se o visini jkamate oš razgovara, ali da će ona sigurno biti povoljna.

"Banke će imati jednu slobodu da posle tri godine od tog perioda u kome je kamata fiksirana, uslovno formiraju kamatnu stopu s tim da će ona biti ograničena. S gornje strane postojaće maksimum preko kojeg ne može da se ide”, kaže Dejan Tešić iz banke "Inteza".

Posle pronalaska stana i banke, sledeća adresa je Nacionalna korporacija za osuguranje stambenih kredita.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, na odobrenje zahteva ne bi trebalo da se čeka duže od tri nedelje.

U korporaciji, međutim, kažu da će se rokovi razlikovati od slučaja do slučaja.

"Unapred znam da će sigurno biti određenih poteškoća, problema prilikom upisa hipoteka nad takvim objektima, što je uslov za puštanje novca”, objašnjava Aleksandar Jović iz Naconalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

"Mi razgovaramo i sa katastrom i sa sudovima da se potencijalni problemi otklone i proces ubrza, ali ne može niko da kaže za svaki pojedinačni slučaj”, kaže Jović.

Stari program subvencionisanih stambenih kredita obustavljen sredinom aprila, Nacionalna korporacija je nastavila samo sa osiguranjem stambenih zajmova.

Za razliku od prošle godine, kada se mesečno osiguravalo i do 1.200 kredita, prosek u ovoj godini dva puta je manji.

Ovi podaci važe i za tržište nekretnina, gde je takođe zabeležen pad tražnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.