Ponovo počela proizvodnja u MAL-u

Izvor: B92, 17.Okt.2010, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo počela proizvodnja u MAL-u

Budimpešta -- Ponovo je počela proizvodnja u mađarskoj fabrici aluminijuma MAL, iz koje se početkom ovog meseca izlilo blizu milion kubnih metara zatrovanog mulja.

Predstavnici ekološkog pokreta Grinpis u Mađarskoj su tražili da se obnova procesa proizvodnje odloži sve dok nestane svaka opasnost od ponovnog pucanja brane rezervoara kraj fabrike, ali su nadležni procenili da više nema razloga da se čeka.

MAL je, naime, druga po veličini fabrika aluminijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Mađarskoj sa 11.000 radnika, a jedina ima topionicu glinice. Više od tri četvrtine proizvodnje se izvozi, a svaki prihod je dobrodošao u saniranju ekološke katastrofe bez presedana.

Fabrika je zatvorena odlukom državnog sekretara za ekologiju Zoltana Ileša 5. oktobra, samo dan nakon izlivanja lavine mulja, u kojoj je devet osoba izgubilo život, a oko 120 je povređeno. Mulj je prekrio područje od oko 40 kvadratnik kilometara, uključujući i tri naselja.

Najviše je stradalo naselje Kolontar, čiji žitelji su morali da budu evakuisani i tek u petak su dobili dozvolu da mogu da se vrate kućama, ukoliko su one pogodne za stanovanje.

Premijer Viktor Orban je najavio da će deo sela morati ponovo da se izgradi, jer su domovi u nekoliko ulica toliko urušeni da ih ne vredi popravljati.

Ekološka katastrofa je zadesila i vodotokove, od potoka Torna, preko rečice Marcal do Rabe i Dunava, ali je srećom Dunav, zbog neutralisanja bazne smese gipsom i sirećetnom kiselinom, praktično ostao nezagađen.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.