Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo odložena primena tarifnog sistema

Vlada Srbije odložila je na današnjoj sednici primenu novog tarifnog sistema za obračun električne energije do 1. septembra ove godine.

To je drugo odlaganje primene novog tarifnog sistema koji je prvobitno trebalo da važi od 1. aprila, a potom od 1. juna. Primena je oba puta odložena na zahtev Elektroprivrede Srbije (EPS) koja još nije uradila obračun troškova po novoj metodologiji Agencije za energetiku, a koja bi omogućila da u računu za struju budu prikazani pojedinačni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << troškove u svim fazama proizvodnje i distribucije.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić kazao je na konferenciji za novinare posle sednice vlade da je neprihvatljivo obrazloženje EPS-a da su prepreka za početak primene tarifnog sistema "tehničke teškoće".

"U obrazloženju koje je dostavio EPS piše da objektivne okolnosti i rad na softverskoj podršci tom tarifnom sistemu ne omogućavaju da se on primeni od 1. juna i zato od Agencije za energetiku traže odlaganje", naveo je on.

Đelić je kazao i da je Odbor vlade za privredu i finansije od EPS-a zatražio precizniju informaciju, koja bi trebalo da bude dostavljena do sledeće sednice Odbora, 5. juna.

Tarifni sistem je trebalo da stupi na snagu 1. aprila, do kada je EPS trebalo Agenciji za energtiku da podnese obračun troškova po novoj metodologiji i predlog za poskupljenje struje. Primena sistema je odložena, a prethodna vlada je u međuvremenu odobrila poskupljenje po staroj proceduri.

Tarifni sistem za prenos struje omogućava po prvi put kvalifikovanim kupcima da nabavljaju električnu energiju od različitih snabdevača i posebno plaćaju prenos i transport po regulisanim, javnim cenama, što će omogućiti otvaranje tržišta i unapređenja konkurentnosti.

Prema ugovoru o osnivanju Energetske zajednice od 1. januara 2008. godine svi potrošači izuzev domaćinstva moraju dobiti mogućnost da budu kvalifikovani, a domaćinstva će to pravo steći najkasnije od 1. januara 2015. godine.

Limit potrošnje za sticanje statusa kvalifikovanog kupca iznosi tri gigavat sati godišnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.