Ponovo oči u oči sa MMF-om

Izvor: Mondo, 13.Nov.2012, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo oči u oči sa MMF-om

Misija Međunarodnog monetarnog fonda od danas je u Beogradu da bi sa srpskim vlastima pretresla nacrt budžeta za 2013. godinu i načela razgovore o potencijalnom aranžmanu.

"Misija će početi, ali ne i zaključiti, razgovore o mogućem programu sa Fondom. Ukoliko bude postignut dovoljan napredak, razgovori o programu će biti nastavljeni tokom misije koja će uslediti posle ove", izjavio je stalni predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik.

Na čelu misije MMF biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Zuzana Murgasova a srpski ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je ranije da će sa MMF-om u Beogradu razgovarati o planu srednjoročnih strukturnih reformi, a da se krajem januara ili početkom februara 2013. očekuje i dolazak pregovaračke misije o eventualnom novom aranžmanu.

"Sa delegacijom MMF ćemo razgovarati o planu srednjoročnih strukturnih reformi, jer je važno da Srbija smanji svoj dug i sprovede tu vrstu reformi. Nakon te misije koja je pripremna i biće relativno kratka - trajaće sedam dana, očekujemo pregovaračku misiju krajem januara ili početkom februara oko eventualnog novog aranžmana", rekao je ministar Dinkić.

Dinkić je prethodno naveo i da je sa MMF dogovoreno da konsolidovani budžetski deficit za 2013. može biti i nešto veči od planiranih 3,6 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dinkić je precizirao da veći deficit konsolidovanog budžeta može biti rezultat uvećanih izdataka za kompenzaciju dugova nasleđenih iz prošlosti, a ne zbog prepravke budžeta za sledeću godinu, pošto je on dobro napravljen.

Ministar je izrazio ubeđenje da će Misija MMF, koja dolazi u Beograd, potvrditi predlog budžeta za iduću godinu.

Prethodni aranžman MMF-a sa Srbijom je prekinut u februaru zbog toga što se vlada Mirka Cvetkovića, kao i neke ranije srpske valde, nije pridržavala dogovorenog i prekoračila je procenjene mogućnosti ekonomije u nekoliko najvažnijih parametara.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Vladimir Milovanović)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Sa MMF-om o reformama i budžetu

Izvor: RTS, 13.Nov.2012

Glavne teme prvog dana razgovora predstavnika MMF-a i srpskih zvaničnika bile su smanjenje budžetskog deficita i javnog duga. Planirano je da se pregovori o sklapanju novog aranžmana odvijaju u dve faze. Prva će trajati do 20. novembra, a druga bi trebalo da usledi početkom naredne godine. ..Misija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.