Pomoć siromašnim zemljama nedovoljna

Izvor: S media, 14.Apr.2010, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć siromašnim zemljama nedovoljna

Pomoć bogatih zemalja siromašnim je nedovoljna, iako novi podaci pokazuju da su u 2009. dobile više nego 2008. godine.

Bogati još nisu ispunili ni sve obaveze prema siromašnima koje su preuzeli 2000. godine, posebno prema afričkim zemljema, pokazuje danas objavljeni izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ukupna pomoć 23 bogate zemlje u 2009. je, prema podacima OECD, povećana 0,7 odsto, na 123 milijarde dolara, pri čemu je najveći deo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dat u vidu novih zajmova siromašnima.

Isključujući olakšice dužnicima, koje se razlikuju od godine do godine a podrazumevaju i otpis milijardi dolara duga nakupljenih tokom decenija, rast pomoći u 2009. bio je 6,8 odsto.

Medjunarodna organizacija Oksfam (Oxfam) koja se bori protiv siromaštva u svetu upozorava medjutim da je prošlogodišnja pomoć zapravo bila manja od one iz 2008. godine zbog rasta cena u siromašnim zemljama.

Oksfam je naveo da je to što bogate zemlje nisu uradile više skandalozno ističući da razvojna pomoć stagnira.

"Ako se nastavi tim tempom, šanse da se ispune Milenijumski ciljevi u podsaharskoj Africi su ravne nuli", ocenio je Sebastijan Furmi iz Oksfama Francuska.

Milenijumski ciljevi, koje su svetski lideri usvojili 2000. godine, uključuju smanjenje ekstremnog siromaštva za polovinu i obezbedjenje osnovnog obrazovanja za svu decu do 2015.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OECD: Nedovoljna pomoć bogatih

Izvor: B92, 14.Apr.2010

Pariz -- Pomoć bogatih zemalja siromašnim je nedovoljna, iako novi podaci OECD-a pokazuju da su u 2009. dobile više nego 2008. godine... Bogati još nisu ispunili ni sve obaveze prema siromašnima koje su preuzeli 2000. godine, posebno prema afričkim zemljema, pokazuje danas objavljeni izveštaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.