Pomoć države ili nestašica lekova

Izvor: B92, 20.Jun.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć države ili nestašica lekova

Beograd -- Ukoliko država ne pomogne "Galenici", već za mesec dana može da dođe do prestanka proizvodnje lekova, upozorava rukovodstvo te farmaceutske kompanije.

Račun "Galenike" je već danima blokiran, a policija proverava poslovanje rukovodstva.

Najveći srpski proizvođač lekova upao je u najveće probleme. Zbog potraživanja poverilaca od 12 miliona evra, račun "Galenike" je blokiran, pa joj preti i prestanak proizvodnje zbog dugova prema dobavljačima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ukoliko se nastavi ovakvo stanje i blokada računa teško je organizovati proizvodnju kompletnu, jer imamo značajne obaveze prema dobavljačima. To može da ugrozi proizvodnju, ali sa preduzimanjem mera države ne bi trebalo da dođe do nestašice", kaže Živomir Novaković, pomoćnik generalnog direktora Galenike.

Problem sa likvidnošću nastao je zbog kruga dugovanja koji je napravljen. Dok zdravstvene ustanove duguju dobavljačima, oni duguju proizvođačima, a fabrike snabdevačima. Tako se "Galenika" našla u situaciji da potražuje 110 miliona evra, dok je ona dužna 90 miliona.

"Mi očekujemo pomoć države u delu da nam pomogne za naplatu naših potraživanja, ali i garancija da rešimo naše kratkoročne obaveze i probleme sa bankama koje su prisutne već duže vreme", kaže Novaković.

O problemu Galenike članove vlade prošle nedelje izvestio je ministar zdravlja, pa je dogovoreno da vlada predupredi eventualnu nestašicu lekova, ali i da reše problem upravljanja fabrikom.

"Neko bi u ovom slučaju morao da snosi odgogvornost, da se ispita odgovornost i upravnog i nadzornog odbora i menadžmenta, da li je rađeno sve kako treba. Zašto su gubici toliki, po kom osnovu su napravljeni, kakav je odnos sa veledrogerijama i zašto se mnogo ranije kada je problem počeo nije reagovalo. Sada mi se čini da je kasno", kaže ekonomista Milan Ćulibrk.

U ovakvoj situaciji u "Galeniku" je ušla i policija koja proverava poslovanje rukovodstva, na čijem je čelu Nenad Ognjanović koga je postavila Socijalistička partija Srbije.

"Kada se istraga bude završila sigurno da treba po zakonima ove zemlje dalje postupati. Može biti da će rezultati te istrage ići u prilog i politici 'Galenike' koja je vođena, a da se neke druge okolnosti biti fokusirane kao razlog za trenutni poslovni neuspeh", kaže Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS-a.

Policija proverava da li je rukovodstvo sklapalo štetne ugovore sa posrednicima kojima je isplaćivana provizija i do 4,5 odsto, i da li je to razlog velikih gubitaka fabrike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.