Pomoć: Kako rešiti problem spornih kredita?

Izvor: BKTV News, 06.Mar.2013, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć: Kako rešiti problem spornih kredita?

Svaki deseti građanin i svako četvrto preduzeće u Srbiji kasni sa vraćanjem pozajmice. Narodna banka uskoro će predstaviti način za pomoć građanima i privredi koji imaju problem sa otplatom kredita. Dosadašnji pristup banaka nije dao dobar rezultat i potrebna su nova rešenja, kažu stručnjaci.

Od početka krize, broj nenaplativih kredita u zemlji porastao je tri puta. Do kraja nedelje, Narodna banka predstaviće model kako da se pomogne građanima i privredi koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << problem sa otplatom kredita. Svaki deseti građanin i svako četvrto preduzeće kasni sa vraćanjem pozajmice.
Bankari i predstavnici Narodne banke predstavitiće Beogradsku inicijativu, model kojim će se, posle višemesečnih najava, pomoći onima koji ne mogu da vraćaju kredite. Stručnjaci kažu da je očigledno da dosadašnji pristup banaka nije dao dobar rezultat i da su potrebna nova rešenja.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris kaže da rešenja mogu varirati od preduzeća do preduzeća.
“Mogu biti vrlo jednostavni, počevši od toga da im se produži rok otplate, do toga da dobiju novu kreditnu podršku, da im se otpiše deo kredita, da ponude nove kolaterale, dobiju podršku za neki novi projekat”, navodi Fabris.
Kao opcija pominje se i to da svi nenaplativi krediti budu preneti u jedan poseban fond. Toj ideji, odlučno se protivi dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.
“Pogotovu se protivim da se država uključuje u taj proces, jer to je garancija da će poreske platiše na kraju platiti ceh loših plasmana, a da će banke očistiti svoju aktivu loših plasmana i nastaviti da posluju kao da se ništa nije desilo”, ističe Hanić.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić smatra da se moraju obezbediti dodatni izvori.
“To je eventualno korišćenje i eksternih, povoljnih izvora, kako bi moglo da se građanima odloži plaćanje na duži rok”, ističe Đukić.
Konačno, kao još jedna mogućnost, navodi se da Narodna banka ograniči maksimalnu kamatu stopu, što, takođe, ne podržavaju svi stručnjaci.
Koje god rešenje, doći će u poslednjem trenutku za mnoga preduzeća koja su uzimala kredit za kreditom i došli pred bankrot.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Otplata kredita: Da li spasiti građane ili banke

Izvor: Kamatica.com, 06.Mar.2013

Od početka krize, broj nenaplativih kredita u zemlji porastao je tri puta. Do kraja nedelje, Narodna banka predstaviće model kako da se pomogne građanima i privredi koji imaju problem u otplati kredita. Svaki deseti građanin i svako četvrto preduzeće kasni u vraćanju pozajmice..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.