Pomeren rok za Južni tok?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomeren rok za Južni tok?

BEOGRAD - Rusija je pomerila rok za pripremu studije o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiji sa kraja ove na proleće 2009. godine, pišu danas "Večernje novosti".

Kako navodi taj beogradski dnevnik, ruska strana je pomerila rok jer je odlučila da sa izradom studije izvodljivosti sačeka ratifikaciju energetskog sporazuma u parlamentu Srbije.

Cena glavna stvar

Tom listu je u Vladi Srbije rečeno da ugovor o prodaji Naftne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << indsutrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu neće biti potpisan dok se ne okonča studija izvodljivosti za izgradnju gasovoda kroz Srbiju, ili dok ruska strana ne da ozbiljne pismene garancije o samom tom projektu.

U pregovorima koji bi mogli da počnu za desetak dana, navodi list, Srbija ne namerava posebno da potencira cenu većinskog paketa NIS-a.

Dodaje se da će se svakako tražiti da ruska strana razmisli kako da duplira investicije u NIS, kao i da primeni neophodne ekološke standarde koji bi omogućili zdraviji život stanovnika Pančeva.

Posebno će se, piše list, insistirati na definisanju pitanja vrednovanja monopola na uvoz sirove nafte, koji trenutno preko NIS-a drži država, a koje bi u naredne dve godine nasledili i Rusi.

Isplativ duplo veći protok

"Energetski aranžman se bazira na ekonomskoj i tržišnoj logici, tako da ćemo se truditi da zaštitimo, bez emocija, naš interes", rečeno je "Novostima" u Vladi Srbije, uz isticanje da u Nemanjinoj 11 postoji apsolutno jedinstvo u nameri da se postigne što bolji energetski sporazum s Ruskom Federacijom.

Srpska strana će, kako se dodaje, insistirati da krak gasovoda koji prolazi kroz Srbiju svakako bude magistralni i da mu kapacitet bude najmanje 15 milijardi kubika gasa godišnje, kao i da skladište gasa u Banatskom Dvoru dobije regionalni karakter.

Ruski predlog, za sada, je da gasovod kroz Srbiju ima kapacitet 10 milijardi kubika, navode "Novosti", uz napomenu da domaći stručnjaci kažu da bi bilo tržišno isplativo da on bude kapaciteta od 20 milijardi kubika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.