Poljoprivredna strategija Slovenije van razuma

Izvor: S media, 16.Dec.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivredna strategija Slovenije "van razuma"

Ekonomski apetiti novih kapitalista i lokalnih vlasti doveli su do toga da samodovoljnost Slovenije u proizvodnji prehrambenih proizvoda potone za samo pet godina sa 70 na 50 procenata, objavljeno je danas u slovenačkom dnevniku "Delo".

Domaći proizvodjači gube bitku protiv uvozne hrane, mnogi od njih ne mogu da opstanu bez subvencija, dok obradive površine iščezavaju, navedeno je u članku.

Nepromišljena ekspanzija izgradnje na plodnom zemljištvu vidljiva je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svima, ali niko ne pokušava da zaustavi ta iracionalna dešavanja čiji su glavni junaci pohlepni heroji i glupi političari sa svojom razvojnom politikom, zasnovanom na težnji za izgradnjom industrijskih centara u svojim lokalnim zajednicama samo da bi dokazali koliko su uspešni, ističu analitičari "Dela".

Dnevnik upozorava da je Slovenija previše puta bila svedok neuspelih strategija u nastojanjima za rešavanje tog problem i povećanja poljoprivredene proizvodnje koje su sve na kraju propale zbog političkih i ekonomskih interesa, prenela je agencija STA.

Stoga nije iznenadjujuće što je Slovenija medju članicama Evropske unije s najmanjim površinama kultivisanog zemljišta po stanovniku - od samo 880 kvadratnih metara - što jednostavno nije dovoljno za proizvodnju dovoljne količine hrane da bi sama zadovoljila svoje potrebe.

"Delo" u tekstu "Van razuma" naglašava da i nova strategija koju priprema slovenačko ministarstvo poljoprivrede takodje neće doneti rezultate, sem ukoliko novi, odlučniji koraci na očuvanju obradivog zemljišta budu učinjeni ne samo na papiru, već i u stvarnosti.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.