Poljaci više ne žele da idu u inostranstvo da rade

Izvor: N1 televizija, 13.Nov.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci više ne žele da idu u inostranstvo da rade

Bregzit, veće plate i rekordno niska nezaposlenost, pretvorile su Poljsku, koja je nekada važila za zemlju odakle radna snaga odlazi, u mesto koje radnici ne žele da napuste, piše Blumberg.

Najnovija istraživanja pokazala su da 9 od 10 anketiranih Poljaka ne želi da potraži posao u inostranstvu, jer su uslovi koje dobijaju u domovini, odlični.

Od kako je postala članica Evropske unije 2004. godine, Poljsku je napustilo 2,6 miliona radno sposobnih građana, u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << potrazi za boljom platom i višim standardom. Tada su u najvećoj istočnoevropskoj ekonomiji, zarade bile male, a stopa nezaposlenosti velika.

Prosečna plata u Poljskoj sada je 1046 evra, konstantno raste, a nezaposlenost je 3,6 odsto.

Posle skoro 15 godina ekonomskih reformi, i odluke Britanije, u koju su Poljaci najčešće emigrirali, da napusti Evropsku uniju, zaustavljen je masovan odlazak građana iz ove države.

Istraživanje koje je upravo sprovedeno, pokazalo je da je 40 odsto ispitanika navelo da u Poljskoj ima dovoljno dobro plaćenih poslova i da je to glavni razlog što ne razmišljaju o odlasku u neke bogatije zemlje.

Prvi put u istoriji te zemlje, manje od 10 odsto anketiranih građana reklo je da razmišlja o odlasku u inostranstvo u potrazi za dobrim poslom. Od zemalja koje su naveli, a u koje bi otišli, na prvom mestu je Nemačka, slede Norveška i Švedska, dok je tek trećina od toga navela Veliku Britaniju kao zemlju u koju bi se odselili.  

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.