Političke investicije ubile Srbiju

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političke investicije ubile Srbiju

Beograd -- Poslanici republičkog parlamenta zavrsili su načelnu debatu o novim zakonskim rešenjima o legalizaicji objekata.

Resorni ministar Velimir Ilić pozvao je parlamentarce da glasaju za taj zakon i poručio da su političke investicije "ubile Srbiju".

Poslanici će rad nastaviti u petak, 4. oktobra.

Ilić je na kraju načelne debate poručio poslanici URS Verici Kalanović, koja je ocenila da stanje u građevinarstvu nikada nije bilo gore, da su "političke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicije ubile Srbiju".

Kalanović je rekla da da je situacja u toj oblasti teška, da je privredni rast jedva vidljiv i pored, kako je navela, sjajnih rezultata u automobilskoj industriji, jer je građevina bila kočničar.

"Zabeležen je pad od 40 odsto u građevini u odnosu na prošlu godinu", rekla je Kalanović, na šta joj je Ilić odgovorio da je Fijatu sve isplaćeno, do poslednjeg dinara "da bi se prošao cenzus i da bi se išlo na određeno biračko telo".

"Političke investicije su ubile Srbiju, više je uloženo u to nego na celo građevinarstvo", rekao je Ilić, ali i poručio da će građevinarstvo opet biti vodeća grana.

Tokom debate o legalizaciji koja je trajala dva dana opozicija je zamerala da su predložena rešenja u nekim delovima neustavna, da su neprecizna i da neće rešiti problem nelegalno sagrađenih objekata.

Takođe, rasprava je tokom dana više puta "presecana" oštrim polemika ministra i poslanika opozicije, uglavnom DS, o izgradnji mosta na Adi, pošto je Ilić rekao da je izgrađen bez ijedne pribavljenje dozvole i na tuđoj zemlji iako je rec o projektu vrednom 300 miliona evra.

Predstavnici vladajuće koalicije, međutim, tvrdili su da će novi zakon umnogome rešiti problem nelegalne gradnje, uvesti red u tu oblast, uspostaviti pravnu sigurnost i povećati tržišnu vrednost objekata, što će omogućiti vlasnicima nakon legalizacije objekata da podignu kredite poslovnih banaka kako bi eventualno pokrenuli neki posao.

Parlamentarci će u petak debatovati o setu zakona - o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, kao i o izmenama Zakona o elektronskoj trgovini i o zaštiti konkurencije.

Pred poslanicima će se naći potvrđivanje sporazuma Srbije sa Azerbejdžanom o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, i sa Marokom o osnivanju Mešovite komisije za trgovinu, ekonomsku i naučnu tehničku saradnju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.