Poleteo prvi avion sa aerodroma Morava

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poleteo prvi avion sa aerodroma "Morava"

Posle pet meseci od otvaranja, sa aerodroma "Morava" poleteo je prvi avion sa putnicima ka Beču. Predstavnici lokalnih samouprava i upravnih okruga, koji su bili među prvim putnicima, nadaju se da su letovi ka austrijskoj prestonici samo prvi korak i da će "Morava" doprineti privrednom i turističkom razvoju centralne i zapadne Srbije.
Prvim letom od Kraljeva do Beča, od danas je uspostavljen redovan avio-saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na aerodromu "Morava" kod Kraljeva.

Dočekan vodenim topovima, poleteo sa četiri sata zakašnjenja. Gusta magla odložila je prvi let aviona ATR 72 kompanije "Er Srbija" ka austrijskoj prestonici.
"Današnjim letom smo pokazali da su i svi radovi i ulaganja koje smo imali na ovom aerodromu potvrdila njegovu osposobljenost i za korišćenje u uslovima smanjene vidljivosti", kaže pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić.
Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković naveo je da se radi na proširenju ponude sa Aerodroma "Morava".
"Verujem da će u vremenu koje je koje je pred nama imati i veći broj i veći izbor destinacija do kojih će se leteti sa aerodroma 'Morava'", dodao je Zdravković.
Karata za prvi let iz Kraljeva nije bilo u slobodnoj prodaji, a među prvim putnicima bili su predsednici gradova i opština, Raškog i Moravičkog upravnog okruga.
Gradonačelnik Čačka Milun Todorović ukazao je na veliki potencijal "Morave" budući da se nalazi na pola puta od Kraljeva do Čačka i da gravitira ka pet okruga – Šumadijskom, Moravičkom, Raškom, Rasinskom i Zlatiborskom.
Predsednik opštine Tutin Kenan Hot mnogo očekuje od prevoza robe.
"U narednoj godini biće i kargo prevoza, što je veoma značajno s obzirom na sve sporazume koje ima naša država. Ovaj region ima sa Turskom i drugim državama sporazume o povlašćenom izvozu mesa, mleka i drugih proizvoda", naglašava Hot.
Nada da će uz "Moravu" turističkim mestima biti bliži gosti, a privrednicima kupci i poslovni partneri.
Privrednik iz Kraljeva Radojko Janić ističe važnost Beča kao mesta za presedanje do drugih destinacija.
Beč je destinacija odakle možemo da u celoj Evropi imamo veze i da u toku dana stižemo na destinacije koje su potrebne.
Dragan Čakarević, privrednik iz Čačka, ukazuje na otvaranje novih fabrika i da se ukazuje potreba za bržim prevozom.
Dva leta nedeljno ka Beču
"Er Srbija" će ka Beču u zimskom redu letenja saobraćati dva puta nedeljno, utorkom i petkom, a u letnjem tri puta.
Od proleća se dva puta nedeljno očekuje i sezonska letnja linija ka Solunu.
Država će ove dve linije, do kraja 2021, subvencionisati sa oko 5,6 miliona evra.
Iz resornog ministarstva se čulo da će sledeće godine na "Moravi" početi izgradnja nove piste na koju će sletati veći putnički i transportni avioni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi avion sa aerodroma "Morava" poleteo ka Beču

Izvor: Blic, 17.Dec.2019

Prvi avion kompanije "Er Srbija" poleteo je danas, nekoliko minuta pre podneva, sa aerodroma "Morava" kod Kraljeva ka Beču, a čelnici Čačka, Kraljeva i Vrnjačke Banje kažu da je za građane centralne i zapadne Srbije to ispunjenje dugogodišnjeg sna.

Nastavak na Blic...

Prvi avion sa aerodroma "Morava" poleteo ka Beču (FOTO/ VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 17.Dec.2019

Sa četiri sata zakašnjenja zbog guste magle, tačno u 11.55, putnički avion ATR72 nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbija“ poleteo je sa piste Aerodroma „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva prema Beču KRALjEVO – Sa četiri sata zakašnjenja zbog guste magle, tačno u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.