Poleteo C919: Razbili smo vazduhoplovni monopol Zapada VIDEO

Izvor: B92, 28.Maj.2023, 09:50

Poleteo C919: "Razbili smo vazduhoplovni monopol Zapada" VIDEO

Putnički uskotrupni avion C919 koji je razvijen i proizveden u Kini, danas je uspešno obavio svoj prvi komercijalni let od Šangaja do Pekinga.

Time je potvrđen zvanični ulazak te kineske letelice na tržište civilnog vazduhoplovstva.

Let MU9191 kompanije Čajna Istern Erlajns poleteo je jutros sa međunarodnog aerodroma u Šangaju sa 128 putnika, prenosi agencija Sinhua.

Let je trajao nešto manje od tri sata, a nakon sletanja na međunarodni aerodrom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Pekingu avion i putnici pozdravljeni su mlazom iz vodenih topova.

C919 je prvi kineski mlazni avion koji je razvijen u skladu sa međunarodnim vazduhoplovnim standardima i poseduje nezavisna prava intelektualne svojine.

Projekat je pokrenut 2007. godine, a razvijen je u projektnim biroima komercijalne avio-kompanije Kine, Ltd. (COMAC). Prvi primerak C919 sišao je sa proizvodne linije u Šangaju u novembru 2015. godine.

Predsednik Kine Si Đinping pozdravio je projekat kao trijumf kineske inovativnosti.

Kineski mediji su danas objavili da je avion C919 simbol industrijske snage Kine i nacionalni ponos.

"Posle generacijskih napora, konačno smo razbili vazduhoplovni monopol Zapada i oslobodili se ponižavajućeg imidža da moramo da proizvodemo 800 miliona majica za jedan Boing", navodi Peking Dejli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.