Izvor: Blic, 15.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvala Svetske banke je obaveza

Pohvala Svetske banke je obaveza

Izveštaj Svetske banke prema kojem je naša zemlja prošle godine bila lider u reformama predstavlja dobru vest koja nas, međutim, ne sme uspavati, već je treba shvatiti kao podsticaj za još brže buduće reforme, ocenjuju domaći stručnjaci.

Milan Parivodić, republički ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, priznaje da je iznenađen osvojenim prvim mestom.

- Očekivao sam neko od prvih mesta, ali baš prvo ne. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ovo priznanje je veliko ohrabrenje za celu vladu da nastavi sa reformama. Iduće godine očekujem još više stranih investicija - kaže Parivodić.

- Drago mi je što je konačno stigla jedna lepa vest o tranzicionim promenama u Srbiji - prva je reakcija ekonomiste Dejana Erića. Izveštaj Svetske banke on ocenjuje kao dobar znak.

- Tu, pre svega, mislim na povećanje efikasnosti privrede i poboljšanje životnog standarda jer najveći deo stanovništva još nije ni osetio pozitivne efekte tranzicije - navodi Erić.

Pozitivna ocena Svetske banke prema mišljenju Jurija Bajeca, profesora na Ekonomskom fakultetu, pokazuje da su učinjeni značajni pomaci.

- U svakom slučaju, to je dobra stvar i signal za Vladu da još više radi na reformama i stvaranju zdravog ambijenta za investiranje, a da se manje bavi administriranjem i dnevnim ekonomskim merama - kaže Bajec.

- Iznenađen sam što smo se tako visoko plasirali jer ne vidim da je baš toliko urađeno. Ipak treba priznati da je u nekoliko poslednjih godina učinjen značajan napredak u reformama - komentar je Rodoljuba Draškovića, predsednika Koncerna 'Svislajon-Takovo'.

Radoslav Veselinović, predsednik Kompanije 'Galeb grup', smatra da bi Vlada ako želi da nastavi dobar reformski put trebalo više da se pozabavi reformom javnih preduzeća i državne uprave.- Poslednjih godina doneto je dosta dobrih zakona, ali iz ugla nas privrednika nije dobro što su još visoke bankarske kamatne stope, kao i inflacija, što ulaganja čini rizičnim. R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.