Podsticanje rasta potrošnjom dovelo do neuspeha

Izvor: NaDlanu.com, 11.Dec.2012, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podsticanje rasta potrošnjom dovelo do neuspeha

BEOGRAD, 11. decembra 2012. (Beta) - Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković ocenio je u utorak da je pokušaj da se potrošnjom podstakne privredni rast doveo do neuspeha.

BEOGRAD, 11. decembra 2012. (Beta) - Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković ocenio je u utorak da je pokušaj da se potrošnjom podstakne privredni rast doveo do neuspeha."Nadam se da nećemo imati ideje da potrošnjom treba podsticati rast. Mi za to prostor nemamo. Ova godina je nabolji primer da ekspanzivna javna potrošnja ne daje rezultate", rekao je Vučković na godišnjoj konferenciji budžetskih korisnika, koja je održana u beogradskom Sava centru.Vučković je precizirao da "eksperiment uživo" ekspanzivne javne potrošnje umesto rasta doveo do pada bruto drustvenog proizvoda (BDP) od dva odsto, kao i rasta inflacije i tekućeg deficita."Imaćemo inflaciju od 13 do 14 odsto u ovoj godini, tekući deficit raste i biće dvocifren", rekao je on i istakao da svi makroekonomski pokazatelji govore da je podsticanja rasta preko deficita dovelo od neuspeha.Vučković je napomenuo da Fiskalni savet u analizama polazi od toga da javne finansije u Srbiji nisu u dobrom stanju, ali je istakao da je dobro što Vlada Srbije planira da smanji deficit."Vlada ide na prilično oštru fiskalnu konsolidaciju. Ciljani deficit opšte države u 2013, biće smanjen na 3,6 odsto BDP, što je oko 132 milijade dinara, a na nivou Republike oko 122 milijarde", rekao je on i istakao da je to "dosta zamašan zaokret i dosta visoko smanjenje deficita".Podsetio je da je bitno da se Fiskalnom strategijom predvidja da se jednako kao u narednoj godini pooštri rezanje i u 2013. i 2014, da bi konačno 2015. Srbija imala ravnotežu u budžetu.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.