Podrška izvozu po austrijskom receptu

Izvor: RTS, 10.Jun.2015, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška izvozu po austrijskom receptu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da prve analize pokazuju da polovina naših izvoznika izveze robe godišnje u vrednosti oko 50.000 evra, a više od 60 odsto njih, se na tržištu ne zadržava duže od godinu i po dana.
Marko Čadež je, na seminaru koji je organizovala Asocijacija medija, izjavio da je cilj PKS da podrži firme koje izvoze, jer su samo u izvozno orijentisanoj privredi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << možemo da očekujemo rast, prenosi Tanjug.
Predsednik PKS je rekao da je podrška izvozu jedan od tri stuba na kojima će se bazirati rad PKS, i to po ugledu na Privrednu komoru Austrije.
"Austrija je pre 15 godina bila uvozna privreda, a danas na 10 evra u svojoj zemlji, zaradi  6,5 evra u izvozu. Ima 102 predstavništva u inostranstvu", rekao je Čadež.
Čadež je dodao da i PKS mora da stvara nove sisteme koji će biti bliži privredi, a u tom smislu Komora po prvi put razgovara i sa kupcima, kako bi PKS usmerila usluge prema kompanijama.
"Takođe, kada premijer ide u posetu nekoj državi, mi povedemo i naše privrednike. Imamo mrežu partnera u celom svetu, a bili smo već u Beču, Bratislavi", rekao je Čadež.
Primera radi on je naveo da se u Beču sastalo 300 kompanija, 80 srpskih,a ostale austrijske, te je forum umesto jednog trajao tri dana - firme su ostale da pričaju o poslu.
Drugi stub, kako je rekao prvi čovek PKS, jeste fokus na regionalnoj saradnji svih država  Zapadnog Balkana.
"Danas smo razgovarali sa trgovinskom komorom Hong Konga o ideji da iz ovog regiona njima izvozimo vino. To bi radili regionalno, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, svim zemljama regiona", rekao je Čadež.
Podvukao je da zemlje pojedinačno ne mogu ništa, a udružene će, već na jesen, predstaviti to kao regionalni proizvod.
"Napravili smo prvi nacrt da krenemo da učestvujemo na tenderima zajedno sa susednim zamljama", kazao je Čadež.
Još jedan stub će biti saradnja kompanija sa školama, tzv. dualno obrazovanje. Nezaposlenost mladih je, naglasio je, ispod 10 odsto u svakoj zemlji koja ima dualno obrazovanje.
"To nije ništa drugo nego učenik koji je tri dana u firmi, a dva dana u učionici, i školuje se za određeni profil - ugostiteljstvo, mašinstvo", rekao je on i dodao da sada postoji pilot projekat u četiri lokalne samouprave sa osam firmi."Krajem avgusta ćemo imati studiju izvodljivosti o svim aspektima dualnog obrazovanja", rekao je Čadež.
On je rekao da je zadatak PKS i da olakša dijalog države i privrede, jer je i premijer  Aleksandar Vučić rekao da hoće neku novu vrstu odnosa sa privredom.PKS je, kako je naveo, zato tražila da se poslovnik vlade promeni, tako da Komora  mora da da mišljenje pre usvajanja zakona koji se tiču privrede.
"U 90 odsto slučajeva problem nisu zakoni, jer su oni usaglašeni sa evropskom regulativom.  Ali čekate podzakonska akta po godinu - dve dana, a onda su ona potpuno suprotna sa duhom zakona koji je donet", rekao je Čadež.
On je naveo da je predlog PKS da privreda učestvuje u njihovom donošenju, kao i da se u istom danu glasa o zakonu i svim podzakonskim aktima koji mu pripadaju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čadež: Cilj PKS je podrška firmama koje izvoze

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2015

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da prve analize pokazuju da polovina naših izvoznika izveze robe godišnje u vrednosti oko 50.000 evra, a više od 60 odsto njih, se na tržištu ne zadržava duže od godinu i po dana...Čadež je, na seminaru koji je organizovala Asocijacija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.