Počinju tehnički pregovori sa MMF-om

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju tehnički pregovori sa MMF-om

Tehnički pregovori na nivou eksperatra, o prvoj reviziji novog aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda počinju danas, odmah nakon dolaska misije Fonda u Beograd, potvrđeno je Tanjugu u beogradskoj kancelariji MMF.

Razgovori vladnih zvaničnika i delegacije MMF, koju će umesto dosadašnjeg šefa Alberta Jegera predvoditi zamenik direktora evropskog odeljenja MMF Juha Kahkonen, predviđeni su za početak iduće sedmice i trajaće do sredine ovog meseca.

Misija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << MMF će, kako je najavljeno, analizirati tekuću ekonomsku situaciju i izglede za privredni rast Srbije do kraja ove i tokom iduće godine, a razgovaraće se i o ranije dogovorenoj primeni mera monetarne i fisklane politike i realizaciji strukturnih reformi.

Ključni uslov za prihvatanje prve revizije aranžmana o predostrožnosti u vrednosti oko milijardu evra biće poštovanje dogovorenog limita za budžetsku potrošnju i fiskalnih pravila u idućoj godini. Budžetski deficit Srbije iduće godine trebalo bi, prema važećim fisklanim pravilima, da se smanji na 4,1 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda, sa ovogodišnjih 4,5 procenta.

U izveštaju koji je predočila misija MMF, prilikom prethodnog boravka u Beogradu, navodi da da novi program Fonda sa Srbijom ima tri glavna cilja. Prvi cilj je da se tim aranžmanom Srbija obezbedi od lošeg uticaja moguće nove, globalne, ekonomske krize, drugi da bude podrška realizaciji fiskalne politike i treći da utiče na poboljšanje investicione klime u našoj zemlji.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.