Počinje: Komšije potpisale sa Rusijom

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 19:37

Počinje: Komšije potpisale sa Rusijom

Rusija i Mađarska potpisale dokument koji omogućava da se pokrene izrada osnovne energetske opreme za potrebe novih blokova nuklearne elektrane "Pakš-2".

Dokument su potpisali potpredsednik kompanije "Atomstrojeksport", direktor projekta izgradnje nuklearne elektrane Aleksandr Merten i generalni direktor kompanije koja projektuje "Paksi atomeromu Zrt" Gergej Jakli.

"Prelazak u fazu neposredne izgradnje nam daje zeleno svetlo za početak proizvodnje osnovne energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opreme", rekao je Merten.

Prema njegovim rečima, projekat "Pakš-2" je veoma interesantan za mađarsku industriju, evropske zemlje i druge države.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da će potpisivanje ovog dokumenta ubrzati investicije u projekat i postaviti temelj za nove blokove do kraja 2024. godine.

Podsetio je da je promena protokola o finansiranju projekta stupila na snagu 16. avgusta 2023. godine i da će Mađarska realizovati svoje finansijske obaveze u evrima preko "Gasprombanke".

Projekat "Pakš-2"

"Pakš" je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija Rosatom će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.

Projekat "Pakš-2" je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma. Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.

"Rosatomu" je sredinom 2022. godine pripadalo 20 od 53 nuklearna reaktora u izgradnji širom sveta, a nedavno je završio izgradnju prve turske atomske elektrane u Akuiu. Rusija takođe obezbeđuje gorivo za nekoliko nuklearnih reaktora u Indiji i Kini i gradi prvu nuklearnu elektranu u Bangladešu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.