Početna ponuda 505 dinara po akciji

Izvor: Blic, 30.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početna ponuda 505 dinara po akciji

Trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi startuje danas, s početnom cenom akcije od 505 dinara. Svim građanima koji su dobili po pet akcija ovog preduzeća Poštanska štedionica će besplatno pružati brokerske usluge za prodaju deonica. Nalozi za prodaju će se izdavati na šalterima pošta Srbije.

Da bi se dao nalog za prodaju akcija NIS-a, potrebno je da građani dođu s ličnom kartom na šalter pošte, gde će službenik proveriti stanje njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akcija, posle čega će s klijentom biti zaključen ugovor, a zatim će mu biti ispostavljen nalog za prodaju.

Građani treba da znaju koliko akcija žele da prodaju i po kojoj ceni, kao i da imaju aktivan tekući račun na koji će, u slučaju realizacije naloga, novac leći u roku od tri dana.

Oni koji žele da kupe akcije NIS-a mogu to da učine posredstvom brokerskih kuća s kojima treba da potpišu ugovor i da otvore namenski novčani račun. Zatim je neophodno da uplate novac za trgovinu i da daju nalog za kupovinu, a prema tarifama brokera, provizija se kreće oko jedan odsto tržišne cene akcije.

Početna cena akcije NIS-a na trgovanju na Beogradskoj berzi biće 505 dinara ili oko 4,8 evra, a ruski „Gasprom" će, kako najavljuju iz NIS-a, ispuniti ugovornu obavezu da do februara sledeće godine po toj ceni ponudi otkup akcija malih akcionara.

Kapital NIS-a na kraju juna bio je 22,6 milijardi dinara, pa knjigovodstvena vrednost jedne akcije iznosi 138 dinara.

U prvoj polovini 2010. godine NIS je zabeležio gubitak od 9,6 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je u petak prilikom predstavljanju NIS-a na Beogradskoj berzi.

Taj gubitak neće uticati na vrednost akcija, dok će rast njihove cene zavisiti od daljeg razvoja i investicija NIS-a, istakli su stručnjaci.

Oni su preporučili građanima da pre odluke o prodaji akcija dobro promisle o ceni kako kasnije ne bi bili nezadovoljni.

Berza apeluje na građane i da prate trgovanje u realnom vremenu putem servisa berze jer je trgovanje na berzi dinamično i u toku jednog dana akcije mogu dostići više različitih cena.

Prvog dana trgovine ne očekuje se veliki promet jer će „Pošta Srbije" Berzi ispostaviti samo naloge koje je primila do 9.30 ujutro, a sve posle tog vremena biće ispostavljeno sutradan.

Informacije i putem SMS-a

Berza će građanima ponuditi i informacije putem SMS-a, sa trenutnom cenom akcija u toku trgovanja, procentualnoj promeni u odnosu na početnu dnevnu cenu, kao i obim trgovanja ostvaren do tog trenutka. Tekst poruke koji se dostavlja na broj 1027 treba da glasi: Berza, razmak, simbol hartije, gde se unosi berzanski simbol akcija. Cena poruke je 15 dinara sa PDV.

Procedura

- dolazak na šalter pošte s ličnom kartom

- službenik proverava stanje akcija

- građanin kaže ispod koje cene akcija neće da prodaje i koliko akcija želi da proda

- potpisivanje naloga o prodaji u dva primerka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.