Izvor: RTS, 18.Nov.2020, 14:23

Početak rada postrojenja "Duboka prerada" u Pančevu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, pošto je postrojenje "Duboka prerada", ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo s radom.
Postrojenje je, pritiskom na taster, pokrenuo predsednik Vučić, nakon što su generalni direktor "Gaspromnjefta" Aleksandar Djukov i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović deaktivirali sigurnosni sistem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u komandnoj sali rafinerije.

Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, na prostoru širem od bivše Jugoslavije.
"Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri s ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije", rekao je Vučić.
Kako je dodao, kada peć, koja dovodi do temperature od 504 stepena, radi u punom kapacitetu, a jedva se čuje, znači da nema buke.
Uz to, vodilo se računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada.
Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu.
Konstatovao je da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.
"To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata", poručio je Vučić na svečanosti u Pančevu.
Rusi "širom otvorili vrata" za dogovor o "Petrohemiji"Predsednik je izjavio da je danas postignut dogovor sa predstavnicima "Gaspromnjefta" da se formiraju stručni timovi, koji će razmotriti privatizaciju "Petrohemije".
"Još jedna važna vest za građane. Znate da smo sa MMF-om i Svetskom bankom već godinama imali probleme zbog Petrohemije i danas smo ne samo odškrinuli već širom otvorili vrata dogovoru sa 'Gaspromnjeftom'", rekao je Vučić.
Zahvalio je generalnom direktoru "Gaspromnjefta" Aleksandru Djukovu što ima hrabrosti da donosi teške odluke.
"U Petrohemiji imamo 1.320 radnika i čini mi se da smo blizu da nađemo rešenje i za njih i za hemijsku industriju Srbije. Zato će Djukov danas, a mi do sutra, formirati radnu grupu, najbolji tim, da to rešimo zajednički sa Rusima", istakao je Vučić.
Kaže da je to velika stvar za Srbiju, ali da nije lak zadatak za NIS, niti za našu državu.
Uveren sam da zajednički to možemo da napravimo, dodao je Vučić.
Harčenko: Energetski sektor temelj partnerstva Srbije i RusijeSrbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali je vodeća grana tog partnerstva energetski sistem, izjavio je danas ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i dodao da otvaranje postrojenja "Duboka prerada" u Pančevu to i dokazuje.
Ambasador ističe da on ne zna ni za jednu energetsku kompaniju u regionu i Evropi da u sadašnjim okolnostima pandemije i nepovoljnoj situaciji na tržištu nastavlja razvoj i završava najvažnije projekte kao što to radi NIS.
"Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali vodeća grana tog partnerstva je energetski sektor", ističe ambasador i dodaje da svaki oblik saradnje između dve zemlje nije moguć bez dobrih odnosa u političkoj sferi.
Djukov: Poboljšanje prerade nafte do 99 odstoPostrojenje "Duboka prerada" Rafinerije u Pančevu, koja je danas puštena u rad, poboljšaće preradu nafte do 99 odsto, smanjiće zagađenje i poboljšaće poziciju Srbije i NIS-a na tržištu, rekao je danas predsednik UO "Gaspromnjefta" Aleksandar Djukov.
Podsetio je da su u jesen 2017. godine najavili početak izgradnje postrojenja "Duboke prerade" u Pančevu i da je danas, za tri godine, taj posao uspešno realizovan.
Generalni direktor NIS a. d. Novi Sad Kiril Tjurdenjev kaže da otvaranje postrojenja "Duboka prerada" predstavlja veliki iskorak NIS-a i novu eru u kapitalnom investiranju te kompanije.
Ističe da je modernizacija NIS-a strategija rukovodstva kompanije koje vodi ka unapređenju poslovanja i širenju radnih mesta. 
Projekat vredan više od 300 miliona evra Projekat je modernizovao rafineriju i povećao efikasnost prerade, a vredan je više od 300 miliona evra.
Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta "Duboka prerada" Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmodernijih i "najzelenijih" u regionu.
Početak rada "Duboke prerade" donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenje emisija gasova i praškastih materija u vazduh. Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.
Pored toga, na novom postrojenju zaposlena su 63 domaća stručnjaka. Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa.
Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.
U izgradnju novog kompleksa "Duboka prerada" uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.
NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija "Gaspromnjeft" i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Mihajlović prisustvovali početku rada postrojenja ``Duboka prerada``

Izvor: Beta Video, 18.Nov.2020

PANČEVO - U Rafineriji nafte Pančevo početku rada postrojenja ``Duboka prerada`` prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.