Početak kraja ere gotovine – a šta je sa Srbijom? VIDEO

Izvor: B92, 23.Nov.2023, 12:55

Početak kraja ere gotovine – a šta je sa Srbijom? VIDEO

Poznata Nemačka banka posle 150 godina zatvara sve poslovnice. Razlog tome je niska potražnja za novcem.

Ova vest je bila šok za Nemce jer je banka nakon više od veka poslovanja zatvorila sve poslovnice pošto su imali dva klijenta po satu.

"Postoje banke koje su osnovane samo kao digitalne banke. To su neobanke i one zapravo i nemaju ekspoziture, nego vi sve radite online. Tako da je ovo sad i jedan neobičan korak iz tradicionalne banke. Sad prelazite u potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << digitalnu banku", kazao je Vladimir Vasić, bankar i finansijski konsultant.

Istakao je da u Srbiji ima preko tri miliona korisnika mobilnih bankarskih aplikacija dok je pre epidemije kovida bilo oko negde oko 1,2 miliona korisnika.

"Ali kada pričamo o bankama i bankarstvu i ovoj situaciji - da li će banke da zatvaraju ekspoziture možda i kod nas - pa možda neće sada odmah, ali može da se desi. Kada pričamo o digitalnim bankama, moramo voditi računa, naravno da je to korisno za ekonomije, zato što možemo da 24 časa, 365 dana u godini da plaćamo naše obaveze, da ne moramo da idemo trošimo vreme, čekamo u redovima, i tome slično. Ali moramo voditi računa naravno i o onim slojevima stanovništva koji nisu spremni da prihvate digitalne tehnologije, ili iz nekog drugog razloga ne mogu da ih koriste", kazao je Vasić za TV Prva i dodao da u Srbiji negde oko 11% stanovništva nema uopšte dodira sa bankom.

Prva na svetu: Država ostaje bez keša – bukvalno

"Tako da kada biste vi nekim dekretom, nekom naredbom, zakonskim rešenjem rekli 'od sutra više nema gotovine', onda bi to bio ozbiljan problem za dobar deo populacije, tako da to mora postepeno", utvrdio je sagovornik.

Podsetio je da je čak i Narodna banka Srbije ukazala da ne može administrativnom merom da se donese odluka o bezgotovinskom plaćanju i naglasio da uvek mora postojati mogućnost izbora.

Prema njegovim rečima, u svetu je potražnja za gotovinom sve manja.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.