Pregovori o kreditu Rusije od 200 miliona evra za srpske pruge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o kreditu Rusije od 200 miliona evra za srpske pruge

BEOGRAD - U Beogradu je danas počelo trodnevno zasedanje srpsko-ruskog Saveta za saradnju u oblasti saobraćaja pregovorima o odobravanju kredita Ruske Federacije od 200 miliona evra za infrastrukturne projekte "Železnice Srbije" i finansiranju izgradnje infrastrukture za kopneni, vodeni i vazdušni saobraćaj u našoj zemlji.

"Novac od tog kredita trebalo bi da bude uložen u četiri infrastrukturna projekta Železnica Srbije", rekao je zamenik generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktora Predrag Janković u izjavi novinarima i naveo da će za izgradnju železničke stanice Prokop u Beogradu biti uloženo oko110 miliona evra, koja bi trebalo da bude završena za dve godine.

Janković je napomenuo da će 25 miliona evra bili namenjeno za izgradnju tehničko-putničkih stanica Zemun i Kijevo, za čiju je izgradnju potrebno oko tri godine, oko 30 miliona evra za robno-transportni centar u Makišu, a za izgradnju nove, dvokolosečne pruge u dužini od 15 kilometara prema Pančevu, potrebno je izdvojiti oko 34 miliona evra.

On je istakao da će na železničkom Koridoru 10 prioritet u prvoj fazi rada biti realizacija infrastrukturnih projekata u sastavu beogradskog čvora, a u drugoj fazi biće realizovani projekti na novosadskom i niškom železničkom čvoru.

Zamenik ministra transporta Ruske Federacije Nikolaj Ljamov rekao je da pomenuti kredit Rusija još nije odobrila, jer je on još u fazi razmatranja.

On je istakao da će u toku trodnevnog zasedanja srpsko-ruskog Saveta za saradnju u oblasti saobraćaja u Beogradu biti pripremljeni materijali za saobraćajne infrastrukturne projekte, pred susret predsednika Srbije i Rusije, Borisa Tadića i Dmitrija Medvedeva, 20. oktobra u Beogradu.

Ljamov je dodao da je rusku delegaciju, pred početak rada Saveta, primio srpski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i dodao da je tom prilikom istaknuto da postoji međusobno razumevanje o pitanjima koja će biti razmatrana u toku rada tog Saveta.

Na zasedanju Saveta biće reči o projektima saradnje Srbije i Rusije, u oblasti železničkog, vodenog i vazdušnog saobraćaja, a među projektima, kako je ranije najavljeno, biće razmatrana izgradnja nove rečne luke na Dunavu kod Beograda, metroa, logističkog centra za kopneni transport i kargo centra na aerodromu "Nikola Tesla".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpsko-ruski savet o kreditiranju železnice

Izvor: Mondo, 30.Sep.2009

Srpsko-ruski savet za saradnju u oblasti saobraćaja počeo je danas u Beogradu razgovorima o odobravanju kredita Rusije srpskim železnicama u iznosu od 200 miliona evra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.